18.3 C
Utrecht
maandag, september 25, 2023

Personeelsnorm verpleeghuizen blijft voorlopig: ‘Onvoldoende voorbereidingstijd’

- Advertisement -
Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC. De ouderenzorg zou komend jaar met bijna een half miljard euro minder moeten doen, maar minister Conny Helder (Ouderenzorg, VVD) komt daar nu van terug. Voor het loslaten van de personeelsnorm - ooit afgedwongen met een lobby van Hugo Borst - hebben verpleeghuizen ‘onvoldoende voorbereidingstijd'.

De personeelsnorm blijft dus voorlopig: de bezuiniging van 100 miljoen euro die gepaard ging met het loslaten van de norm, is voorlopig van de baan. Drie andere bezuinigingen gaan wel door.

Veel te weinig medewerkers

,,De verpleeghuizen hebben onvoldoende voorbereidingstijd”, zegt een bron bij het ministerie. De bezuinigingen op ouderenzorg lagen al sinds de start van dit kabinet onder vuur. Nu al zijn er veel te weinig medewerkers en verpleeghuisplekken. Er is dus eerder meer dan minder budget nodig, zeggen oppositiepartijen.

Het plan om via strakke prijsafspraken met zorgkantoren en zorgaanbieders nog eens 125 miljoen euro te besparen, komt ook niet op tijd af. Dus die bezuiniging is voorlopig ook van de baan.

De totale zorgbegroting komt volgend jaar opnieuw ruim boven de 100 miljard euro uit. De zorg kampt met grote personeelstekorten en steeds meer vraag. De zorgpremie stijgt naar gemiddeld 150 euro per maand, lekte vorige week al uit.

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Al onze podcasts vind je op ad.nl/podcasts.

Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws