6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

PM roept Nederlands op om vouchers van luchtvaartmaatschappijen te accepteren; “Corona-proof” vakanties onveilig, Health Min. zegt

- Advertisement -


Premier Mark Rutte heeft consumenten gevraagd om solidariteit te tonen met de reisorganisaties en een voucher te accepteren voor een vlucht die is geannuleerd vanwege de coronaviruscrisis, in plaats van een terugbetaling te eisen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid waarschuwde Nederlanders voor het maken van ‘corona-proof’ vakanties die reisorganisatie Corendon organiseert. Minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport zei dat het mogelijk is dat het profvoetbal voor 1 september weer op gang komt.

‘Ik zeg tegen consumenten: laten we wat solidariteit met elkaar tonen’, zei Rutte tijdens een korte persconferentie na de crisisbijeenkomst van de regering woensdag, meldt NU.nl. ‘Ik heb ook een aantal vliegtickets in de la. Daar krijg ik een voucher voor.’

De Europese Commissie zei eerder dat consumenten recht hebben op restitutie als hun reis wordt geannuleerd, zelfs tijdens deze crisis. Landen die deze mogelijkheid niet geven, zijn in strijd met de Europese wetgeving. Maar tot dusver heeft Europa niets gezegd over de straffen van landen. ‘Dan kunnen we doorgaan met de bonnen’, besluit Rutte volgens de krant.

Het is een ander verhaal als mensen het geld echt nodig hebben, zei Rutte. ‘Maar het feit dat je op vakantie zou kunnen gaan, betekent blijkbaar dat de ruimte daar was’, zei hij. Hij wees erop dat mensen ook hun lidmaatschap van een sportschool of saxofoonleraar blijven betalen, hoewel ze die op dit moment niet kunnen gebruiken.

Eerder deze week maakte reisorganisatie Corendon bekend dat ze wil beginnen met het aanbieden van “corona-proof” vakanties. Reizigers worden voor vertrek getest op het coronavirus naar een gesloten resort – waar ze voor de duur van hun reis moeten blijven. Reizigers worden ook twee dagen na de vakantie getest.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is tegen dit idee, zei hij tegen de NOS. De door Corendon gekochte coronavirus-tests zijn volgens hem niet veilig. ‘Het is een vorm van valse beveiliging’, zei hij. “Zo’n all-inclusive vakantie kan ook inclusief zijn.”

Corendon is verrast door de directe kritiek en het ontslag van de minister, zei bestuursvoorzitter Steven van der Heijden tegen NPO Radio 1. Volgens hem gaat het bedrijf ‘echte coronatests’ gebruiken en geen antistoftesten, zoals de minister suggereerde. ‘Ik vind het verbazingwekkend dat de minister met zo’n simplistisch antwoord is gekomen.’ Volgens Van der Heijden probeert zijn bedrijf al enige tijd deze plannen te bespreken met het Outbreak Management Team van de overheid. ‘We hebben geen woord of teken gekregen. Vervolgens lanceren we de plannen en blijkbaar is er tijd om direct op kabinetsniveau te reageren.’

Van der Heijden zei dat het bedrijf geen belang heeft bij ‘valse beveiliging’, zoals de minister het noemde. ‘Omdat een infectie onze naam en faam direct zou schaden.’ Boekingen zijn nog niet mogelijk – Corendon werkt nog steeds aan de juiste tests en het bespreken van bestemmingen – maar klanten reageren goed op de plannen van het bedrijf, aldus Van der Heijden.

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport vertelde de NOS dat het niet vaststaat dat het profvoetbal tot uiterlijk 1 september moet worden gestaakt. “Als het onder bepaalde voorwaarden mogelijk was om het eerder te doen, dan zou ik graag willen kijken naar ‘, zei hij. ‘Het hangt ervan af onder welke voorwaarden dat mogelijk is. Dat is precies de reden waarom we de KNVB hebben gevraagd: een plan maken, zodat we kunnen beoordelen wat wel en niet mogelijk is. Ze hebben aangegeven hiertoe bereid te zijn.’

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukte de omroep dat supporters er niet blindelings van uit mogen gaan dat wedstrijden voor september opnieuw beginnen. “Het KNVB-plan moet eerst worden voorgelegd aan het Outbreak Management Team. Zij zullen hierover een definitieve beslissing nemen.”

Voetbalbond KNVB vertelde de NOS dat het de volgende fase voor het voetbal overweegt. ‘We kijken naar de nieuwe realiteit, de maatregelen en mogelijkheden met een realistisch beeld, ongeacht exacte gegevens. We doen dit samen met de overheid’, aldus een woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws