8.7 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

Poetin bedankt Russen voor vertrouwen bij verkiezingen, Westen heeft kritiek

- Advertisement -


Volgens de kiescommissie zijn vrijwel alle stemmen geteld. Verenigd Rusland, de partij die Poetin steunt, is opnieuw de grootste, maar verliest ook terrein. De partij kreeg bijna 50 procent van de stemmen, bij de vorige verkiezingen was het nog ruim 54 procent. De Communistische Partij kreeg 19 procent. Met deze uitkomst heeft Poetin steun van ruim twee derde van het parlement en kunnen er makkelijk grondwetswijzigingen worden doorgevoerd.

Fraude

Tegenstanders en oppositiepartijen beschuldigen de autoriteiten van grootschalige fraude bij de stembusgang. Eerder meldde waarnemersorganisatie Golos dat er duizenden onregelmatigheden zijn geregistreerd: van groepen ambtenaren die gemobiliseerd zijn om te gaan stemmen tot een stembus met een verborgen achterdeurtje erin.

Ook het Westen heeft kritiek. Zo zeggen de EU, het Verenigd Koninkrijk en de VS dat de verkiezingen niet vrij waren. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat de democratie in Rusland een stap terug doet. EU-buitenlandchef Borrell zegt dat er regels zijn geschonden en de verkiezingen hebben geleden onder intimidatie en de afwezigheid van waarnemers.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws