4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Politie, inlichtingendienst infiltreerde extreemrechtse partij NVU: rapport

- Advertisement -


De politie en de algemene inlichtingendienst AIVD hadden twee en een half jaar een informant in de extreemrechtse partij NVU, meldde NRC na een gesprek met de informant – Richard Prein, die tot eind vorig jaar nauw samenwerkte met NVU-leider Constant Kusters. Prein vertelde NRC dat hij zijn naam wil zuiveren en dat hij heeft geholpen de openbare orde te handhaven door informatie door te geven aan de autoriteiten.

Prein was van juni 2017 tot eind 2019 informant bij de overheid. Hij was de ‘kringleider’ van de provinciale afdeling van de NVU in Noord-Brabant. Hij hielp bij het organiseren van extremistische activiteiten en gaf details daarover door aan de AIVD en de politie. Prein gaf de autoriteiten ook inzicht in de relatie tussen extreemrechts en populistische partij FvD, en informatie over dreigende confrontaties tussen linkse en rechtse activisten.

Hij infiltreerde ook in de neonazistische partij Racial Volunteer Force (RVF), aldus de krant. In september vorig jaar organiseerde hij met de RVF een anti-Israël rally in Den Haag, maar die werd uiteindelijk afgelast vanwege de commotie die het veroorzaakte.

Prein onderbouwde zijn verhaal met WhatsApp-berichten tussen hem en zijn contacten met de politie. NRC-bronnen bevestigden ook dat Prein als informant werkte.

De politie betaalde Prein in totaal zo’n drieduizend euro voor de informatie die hij doorgaf. Een deel van dat geld gebruikte hij om de NVU te steunen, aldus de krant. De AIVD heeft NRC laten weten niet te kunnen reageren op haar informanten. De Rotterdamse politie vertelde de krant dat ze ‘zeer terughoudend’ zijn om informatie over de zaak te delen.

NVU-leider Kusters vertelde NRC dat hij altijd vermoedde dat Prein een informant was. Maar daar kon hij volgens de krant geen bewijs van tonen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws