1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Pride Amsterdam afgelast vanwege coronavirus; Misschien geen evenementen tot september

- Advertisement -


Pride Amsterdam, gepland van 25 juli tot 2 augustus, is afgelast vanwege het coronavirus, zo meldt stichting Amsterdam Gay Pride (AGP). Onder de topambtenaren in Den Haag circuleert een voorstel om alle evenementen tot uiterlijk 1 september te verbieden, meldt RTL op basis van door haar geziene documenten.

Volgende week hoopt de regering te beslissen of ze een aantal maatregelen om de verspreiding van Covid-19 te beteugelen, al dan niet wil verminderen. Ze overwegen vooral ontspannende maatregelen rond basisonderwijs, kinderopvang en naschoolse opvang, zo blijkt uit documenten van RTL. Ook wordt overwogen om sportorganisaties voor kinderen open te stellen.

Dit jaar is het voor het eerst sinds de start van het evenement in 1996 dat een Pride Amsterdam editie wordt uitgesteld, meldt NU.nl. “We komen te veel onzekerheden en beperkingen tegen”, zei AGP-voorzitter Frits Huffnagel. “Daarnaast is het organiseren van een Pride in een 1.5 meter samenleving ook niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat is op dit moment gewoon niet mogelijk.”

Het financiële aspect speelde ook een rol bij de beslissing om het evenement uit te stellen. Volgens Huffnagel hebben veel van de partners van het evenement momenteel niet het geld om een ​​Pride-feest te organiseren of een boot te hebben in de Canal Parade.

Volgend jaar vindt de 25e editie van Pride Amsterdam plaats. De Canal Parade is verplaatst van 1 augustus dit jaar naar 7 augustus 2021 op het programma. De gemeente Amsterdam heeft de AGP-vergunning met een jaar verlengd. Ook de gemeente helpt financieel mee. Organisatoren mogen 80 procent van het ontvangen subsidiebedrag behouden om de verliezen van 2020 te beperken. ‘Anders hadden we het niet kunnen volhouden’, zei Huffnagel. “Nu kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig handelen naar onze eigen mensen, onze deelnemers en alle betrokken partijen om Pride Amsterdam elk jaar mogelijk te maken.”

‘Het is duidelijk dat ik diepbedroefd ben omdat ik er niet doorheen ben gegaan, maar ik weet ook dat dit de enige juiste beslissing is die we hebben kunnen nemen’, zei Huffnagel.

Een groep burgemeesters schreef een vertrouwelijke brief aan premier Mark Rutte, waarin de regering werd gevraagd om meer te overwegen dan de medische kant van de coronaviruscrisis, vertelden bronnen aan RTL Nieuws. Burgemeesters Femke Halsema uit Amsterdam, Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam, Paul Depla uit Breda, Hubert Bruls uit Nijmegen en Jan van Zanen uit Utrecht merkten in hun steden op dat de maatregelen de ongelijkheid tussen mensen vergroten en de sociale spanningen vergroten.

De burgemeesters wezen erop dat huiselijk geweld toeneemt omdat iedereen gedwongen wordt thuis te werken. Ook willen ze jongeren meer bewegingsruimte geven. ‘Je kunt alle sportverenigingen sluiten, maar dat heeft grote gevolgen voor de bewegingsvrijheid van jongeren’, vertelde een bron aan de omroep. Dit leidt volgens de burgemeesters tot frustratie en het overtreden van regels op straat. Ze maken zich ook zorgen over de toenemende eenzaamheid.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws