-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Privacywaakhond die 7 coronavirus-apps controleert op Nederlandse shortlist; “Appathon” dit weekend

- Advertisement -


De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit AP beoordeelt momenteel het ontwerp en de werking van zeven coronavirus-apps. Deze apps staan ​​op de shortlist van de regering om te gebruiken in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19. In het weekend zullen de teams achter de zeven apps ook deelnemen aan een “appathon” – een digitaal evenement waarbij hun apps worden getest en geëvalueerd, zo kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan. Het evenement is live te volgen vanaf hier.

De privacywaakhond van de overheid beoordeelt de apps of ze voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming, zorgt ervoor dat de apps niet meer gegevens verzamelen dan nodig is en dat de gegevens goed beveiligd zijn. Ook worden de apps beoordeeld op de risico’s die ze met zich meebrengen, zoals het risico dat de persoonsgegevens op een andere manier dan bedoeld worden gebruikt of in verkeerde handen belanden. De resultaten van de AP-beoordelingen worden maandag bekend gemaakt.

Deze beoordeling is een van de wettelijke taken van de AP – wanneer de overheid persoonsgegevens wil verwerken die een hoog risico vormen voor de burger, moet eerst de AP worden geraadpleegd, aldus de waakhond. “De AP vindt zorg daarbij ontzettend belangrijk. Als de overheid een app gaat gebruiken om corona te bestrijden, moet privacy gegarandeerd zijn.”

Vorige week heeft de overheid app-ontwikkelaars gevraagd voorstellen in te dienen voor apps die gebruikt kunnen worden in de strijd tegen het coronavirus. In totaal zijn er volgens de NOS 750 apps voorgesteld. Deze zijn nu teruggebracht tot de zeven die de AP beoordeelt en die zullen deelnemen aan de “appathon”

Het evenement begint zaterdag om 10.00 uur en de zeven teams geven een online presentatie van hun apps aan wetenschappers en experts van binnen en buiten de overheid. De teams worden vervolgens getest en ondervraagd door de experts. Het publiek kan ook volgen vanaf de deze website en stel vragen. De teams gaan vervolgens aan de slag om de feedback die ze hebben ontvangen in hun apps op te nemen, zodat deze beter voldoen aan de gestelde eisen. De eerste dag van de “appathon” eindigt om 17.00 uur, met een vragensessie en een korte presentatie door de teams.

Op de tweede dag, vanaf zondag 10.00 uur, presenteren de teams het werk dat ze tot en met zaterdagavond hebben gedaan. Ze hebben dan tot 16.00 uur de tijd om hun apps te verbeteren. De betrokken experts zullen opnieuw feedback geven. Het evenement eindigt om 16.00 uur met een demonstratie door de teams.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws