8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Protesten tegen nieuwe cultuurcoalitie Noord-Brabant, milieuondersteuning

- Advertisement -


Bij de benoeming van de nieuwe plaatsvervangers van de provincie zijn vrijdag twee protesten gehouden in het provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch. Een enorme stapel theaterstoelen met reuzen die geen plek konden vinden om te zitten, protesteerde tegen het gebrek aan steun voor cultuur van de nieuwe coalitie. En honderden spijkerbroeken vertegenwoordigden de Noord-Brabanters die meer aandacht willen voor de klimaatcrisis, meldt Omroep Brabant.

De nieuwe coalitie Noord-Brabant bestaat uit rechtse en extreemrechtse partijen CDA, FvD, VVD en Lokaal Brabant.

Cultuurprotest

De nieuwe afgevaardigden omvatten een plaatsvervanger van vrije tijd, maar geen plaatsvervanger voor cultuur. Daarmee ‘beledigt het nieuwe provinciebestuur de kunstenaars, artiesten en culturele instellingen door ze weg te zetten als onderdeel van de vrije tijd’, aldus de activisten. Het protest werd georganiseerd door Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel, Theater aan de Parade en freelancers in de culturele sector. Ze stapelden stoelen uit verschillende theaters op een hoop voor het provinciehuis. Twee reuzen, gespeeld door Wendell Jaspers en Jeste Batelaan, probeerden plaatsen te vinden voor een optreden, maar het mocht niet baten.

Voormalig afgevaardigde van Cultuur Henri Swinkels (SP) was aanwezig bij het protest. ‘Mijn hart bloedt van de manier waarop ze cultuur afdoen als een soort hobbyclub. Ik vind het respectloos voor iedereen die betrokken is bij de cultuursector’, zei hij.

Milieu protest

Milieuorganisatie Extinction Rebellion protesteerde ook bij het provinciehuis. De groep riep het provinciebestuur op om leefbaarheid op aarde, en niet economische groei, een voorwaarde te maken voor het provinciebeleid. En die eerlijkheid over de klimaatcrisis is een speerpunt van het beleid.

Omdat de coronaviruscrisis het onmogelijk maakte om een ​​groep demonstranten bij het provinciehuis te hebben, vroeg Extinction Rebellion supporters uit Noord-Brabant om een ​​spijkerbroek in te sturen om hen te vertegenwoordigen. De spijkerbroek is in een cirkel voor het provinciehuis geplaatst.Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws