1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Rechtbank beveelt Nederland om kinderen, maar geen moeders, vast te zetten in Syrië

- Advertisement -


Een rechtbank in Den Haag gelastte Nederland om snel 56 kinderen van Nederlandse ouders terug te brengen uit Syrische detentie- en ontheemdenkampen. De zaak werd ingediend namens 23 moeders die in de kampen woonden.

In zijn vonnis merkte de rechtbank op dat “de kinderen er niet voor hebben gekozen om naar Syrië te gaan of in Syrië te blijven. Ze zitten daar nu omdat hun ouders ervoor hebben gekozen om naar het kalifaat te reizen en zich bij IS aan te sluiten”.

Nederland moet zo nodig de hulp van buitenlandse regeringen accepteren, waaronder een aanbod van hulp van de Verenigde Staten en de Syrische Koerden om de kinderen te repatriëren.

Het oudste kind van de 56 kinderen is 12 jaar en volgens de rechtbank is er minstens één een pasgeboren baby. Zo’n veertig van hen zijn jonger dan zes, zei de rechtbank in zijn uitspraak.

Omdat de moeders zelf vrijwillig naar ISIS-gebied zijn gereisd om zich bij de Islamitische Staat aan te sluiten of om bij partners te zijn die als vijandelijke strijders deelnemen, heeft de rechtbank niet bepaald dat de Nederlandse vrouwen naar Nederland moesten worden gerepatrieerd.

Als de Koerdische autoriteiten in de regio echter niet toestaan ​​dat de kinderen alleen worden vervoerd, kan Nederland gedwongen worden de vrouwen terug te brengen naar Europa. ‘Ze zijn opzettelijk naar Syrië of Irak gegaan om zich aan te sluiten bij IS, een terroristische organisatie. Ze wisten dat die organisatie zich schuldig maakt aan weerzinwekkende en ernstige misdaden. De vrouwen moeten daarvoor worden berecht’, oordeelde de rechtbank.

Als de vrouwen naar Nederland worden vervoerd, worden ze onmiddellijk gearresteerd en vastgehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, aldus het Openbaar Ministerie.

Tegelijkertijd is het niet duidelijk of Koerdische strijdkrachten bereid zijn vrouwelijke gevangenen vrij te laten waarvan zij zeggen dat ze het verdienen om daar gestraft te worden voor hun misdaden. De Nederlandse regering wil ook dat hun processen in de regio plaatsvinden, aldus de rechtbank.

Zo’n 140 Nederlanders worden vastgehouden in kampen in Noord-Syrië, meldt inlichtingendienst AIVD. Het omvat ongeveer 85 kinderen, 40 vrouwen en 15 mannen.

De Nederlandse regering reageerde niet direct op het vonnis nadat het bekend was gemaakt. De partij van premier Mark Rutte zei eerder dat het openstaat voor het idee om de kinderen terug naar Nederland te halen, maar niet hun ouders.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws