Rechtbank oordeelt dat Tsjechië restaurants moet heropenen


PRAAG, Tsjechië: Restaurants, bars en nachtclubs in Tsjechië openen vanaf maandag hun deuren om binnen te dineren.

De regering was van plan om halverwege juni het diner te heropenen, maar de hoogste administratieve rechtbank van het land oordeelde deze week dat algemene beperkingen voor restaurants illegaal waren.

Na de uitspraak van de rechtbank kondigde minister van Volksgezondheid Adam Vojtech de bijna onmiddellijke versoepeling van de COVID-19-beperkingen aan.

Bovendien kunnen toeristen uit enkele Europese en overzeese landen die ten minste één Covid-vaccinatie hebben gehad, vanaf dinsdag de Tsjechische Republiek binnenkomen.

De openingen volgen op de Tsjechische regering die beperkingen oplegde nadat een van ‘s werelds zwaarste tweede golven van de pandemie het land trof.

“Ik ben niet helemaal blij dat we in een oogwenk zo’n radicale versoepeling moeten doorvoeren. Als de uitspraak van de rechtbank er niet was, dan zou ik willen voorstellen om de datum van 14 juni aan te houden”, zei Vojtech vrijdag.

Pas sinds 17 mei kunnen restaurants hun klanten buiten bedienen.

Vanaf maandag gaan ook de zwembaden, sauna’s en casino’s weer open en zal het aantal bezoekers dat wordt toegelaten tot shows en sportevenementen toenemen.

Nu de landsgrenzen dinsdag weer opengaan, worden gevaccineerde bezoekers uit Slowakije, Hongarije, Polen, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland, evenals Australië, Israël, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en Thailand toegelaten.

Met een bevolking van 10,7 miljoen mensen is het aantal mensen dat gevaccineerd wordt gestegen tot ongeveer 100.000 per dag.

.

Spring naar toolbar