1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Rechtszaak roept Nederlandse staat op om anticonceptie toe te voegen aan basisverzekering

- Advertisement -


Twee organisaties en zevenduizend medeclaimers spannen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat en eisen dat anticonceptie voor iedereen wordt toegevoegd aan het basispakket van de ziektekostenverzekering. Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak bezorgen de dagvaarding op vrijdag, Valentijnsdag in Den Haag, meldt Trouw.

De anticonceptiepil is in 2011 uit de basisverzekering gehaald, omdat de regering van mening was dat er volgens de krant geen medische noodzaak voor is. Meisjes onder de 18 jaar krijgen de pil nog steeds gratis uit de basisverzekering en meisjes tussen 18 en 21 jaar kunnen de kosten aftrekken van hun eigen risico. Vrouwen boven de 21 jaar moeten de pil zelf betalen of een extra verzekering afsluiten.

De twee organisaties vinden dit onaanvaardbaar. Volgens hen helpt anticonceptie vrouwen ‘volledig deel te nemen aan de samenleving; onderwijs, werk en financiële onafhankelijkheid zijn binnen handbereik’. Daarom gaat het om de hele samenleving, aldus Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak, aldus de krant. “De sociale, economische en individuele voordelen van anticonceptie wegen ruimschoots op tegen de kosten hiervan op de overheidsbegroting.”

De organisaties lanceerden eerder een petitie, ondertekend door 55 duizend mensen, waarin ze het parlement vroegen om anticonceptie terug te brengen naar het basispakket van de ziektekostenverzekering, maar daar was geen meerderheid voor. Een voorstel van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen werd door de coalitiepartijen afgewezen. Nationalistische PVV en Christian SGP stemden ook tegen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws