6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Regerende partijen willen een nieuw onderzoek naar de veiligheid op Schiphol voor verdere groei

- Advertisement -


Voordat Schiphol toestemming krijgt om het aantal vliegbewegingen verder uit te breiden, moet er volgens coalitiepartijen D66 en ChristenUnie eerst een nieuw veiligheidsonderzoek op de luchthaven plaatsvinden. Ze willen er absoluut zeker van zijn dat groei de veiligheid van passagiers en medewerkers op Schiphol niet aantast, meldt de NOS.

D66-parlementariër Jan Paternotte en ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins willen dat de Nederlandse Safety Bard een nieuw onderzoek doet naar de veiligheid op de luchthaven en een rapport publiceert. Tot die tijd moet Schiphol beperkt blijven tot de huidige 500 duizend vliegbewegingen per jaar.

‘Het is al erg druk in de lucht rond Schiphol’, zei Bruins tegen de omroep. ‘Als je meer verkeer in dat luchtruim gaat persen, zul je de grenzen van wat mogelijk is bereiken.’ Paternotte vult aan dat de Onderzoeksraad enkele jaren geleden al een kritisch rapport over veiligheid op Schiphol heeft gepubliceerd. Hij krijgt de indruk dat er niet veel mee gedaan is. ‘Er zijn botsingen op de grond en allerlei andere incidenten; 140 keer per jaar. Voordat er groei is, moet er eerst nieuw advies komen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.’

De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet precies duidelijk maken wat er moet veranderen om de veiligheid van Schiphol te verbeteren. Pas als deze verbeteringen zijn doorgevoerd, kan de luchthaven haar vluchten uitbreiden naar 540 duizend per jaar, zoals het plan is, aldus de parlementariërs.

De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, gaat woensdag in op de luchtvaartveiligheid.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws