4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Regering kon contactloze sport opnieuw starten, bibliotheken openen: rapport

- Advertisement -


De Nederlandse overheid kan binnenkort groen licht geven voor het herstarten van contactloze sporten als tennis en golf, het uitbreiden van sportmogelijkheden voor kinderen en tieners en het heropenen van bibliotheken, meldt de Telegraaf op basis van gelekt advies van het Outbreak Management Team van de overheid ( OMT).

De OMT noemde de risico’s die verbonden zijn aan het spelen van contactloze sporten “beheersbaar”, zolang alle betrokkenen zich houden aan de regels voor sociale afstand. Een insider vertelde de Telegraaf dat deze sporten waarschijnlijk volgende week niet opnieuw zullen beginnen – de regering kijkt naar 1 juni. Maar de maximumleeftijd voor degenen die al mogen sporten, zolang ze maar 1,5 meter uit elkaar blijven, kan stijgen van 18 naar 23 jaar.

De OMT gaf ook advies over het dragen van maskers buiten de zorg. Mensen in beroepen met veel contact hoeven niet per se een masker te dragen, maar ze mogen wel, adviseerde de OMT. Mensen hoeven geen masker op straat te dragen of op andere openbare plaatsen waar ze 1,5 meter uit elkaar kunnen blijven. Op plaatsen waar sociale distantiëring onmogelijk is, kunnen mensen ‘overwegen’ maskers te dragen, zei de OMT.

Dinsdag lekte al uit dat mensen die in contactberoepen werken, zoals kappers, volgende week weer aan het werk kunnen. En dat restaurants en cafés op 1 juni hun terras weer kunnen openen. Kappers willen graag weer aan het werk. De horeca is minder enthousiast over de kabinetsplannen.

Volgens de OMT kan de regering alle coronavirusmaatregelen die zijn getroffen alleen versoepelen als er “voldoende testcapaciteit is om personen met symptomen te testen”. Er moet ook “voldoende capaciteit en mogelijkheden zijn voor bron- en contactonderzoek”. De effecten van de versoepelde maatregelen moeten nauwlettend worden gevolgd, benadrukte de OMT. ‘Zodat er tijdig actie kan worden ondernomen wanneer het virus zich snel of wijd verspreid verspreidt.’

De regering komt woensdagmiddag bijeen om de versoepeling van de coronavirusmaatregelen te bespreken. Na de bijeenkomst houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een persconferentie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws