11.8 C
Utrecht
zondag, juni 4, 2023

RIVM en Longfonds waarschuwen voor smog en hitte: ‘Blijf binnen, vermijd inspanning’

- Advertisement -


Smog ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het verschijnsel kan leiden tot extra luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. 

Nederland krijgt tijdens het weekeinde te maken met tropische temperaturen. Voor Brabant en Limburg geeft het KNMI voor morgenmiddag code geel af als hittewaarschuwing. Vandaag was het al erg heet, maar op zaterdag kan het op sommige plaatsen meer dan 35 graden worden. Bovendien komt er een wolk Saharastof deze kant op. Mensen met longproblemen, zoals astma, kunnen daardoor nog extra last krijgen. Ze kunnen er ook kortademig, misselijk en duizelig van worden.

Het Longfonds adviseert mensen met longklachten om de komende dagen voorzichtig te zijn vanwege de hitte. ,,Probeer zo veel mogelijk je buitenactiviteit te doen op de momenten dat de lucht schoon is. Of blijf binnen en vermijd inspanning”, raadt de organisatie aan. Die suggereert ook om files te mijden en uit de buurt van drukke wegen te blijven.

Het RIVM verwacht na zaterdag geen smog meer door de instroom van koelere lucht uit het noordwesten.

Bekijk hier de weersvoorspelling van het aankomende weekend:Bekijk hier al onze nieuwsvideo’s:


Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws