7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

RIVM: Nederlanders houden geen afstand; Er wordt niet genoeg getest

- Advertisement -


Ondanks dat de meeste Nederlanders de maatregelen ondersteunen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, weten steeds minder mensen zich eraan te houden, blijkt uit het doorlopende onderzoek van het RIVM naar meer dan 50 duizend Nederlanders.

Slechts 28 procent van de Nederlanders zei altijd of meestal een afstand van 1,5 meter van anderen te houden, een enorme afname ten opzichte van de eerste enquête in april, toen 63 procent zei zelden of nooit de sociale afstand te doorbreken. De helft van de respondenten zei dat ze zich op een drukke plek bevonden waar sociale distantie de afgelopen week onmogelijk was. Nederlanders vinden het het moeilijkst om 1,5 meter uit elkaar te blijven tijdens het winkelen, in restaurants of bars, in culturele instellingen en tijdens het sporten.

De bereidheid om getest te worden als je symptomen hebt die kunnen duiden op een coronavirusinfectie, zoals koorts en kortademigheid, is enigszins toegenomen, maar is nog steeds erg laag, vond het RIVM. 19 procent van de respondenten met dergelijke symptomen in de drie weken voorafgaand aan de enquête werd getest, vergeleken met 13 procent in de vorige enquête.

Het advies om thuis te blijven als je klachten hebt, blijkt ook voor mensen in Nederland erg moeilijk te volgen. 89 procent van de mensen met symptomen zei dat ze minstens één keer gingen winkelen terwijl ze symptomen hadden. 63 procent zei dat ze vrienden of familie hadden bezocht. En 47 procent ging nog steeds aan het werk.

Ondanks de afnemende naleving van de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is er nog veel steun voor deze maatregelen. Hygiënemaatregelen zoals regelmatig handen wassen, instructies om drukte te vermijden en thuis te blijven met symptomen hebben allemaal meer dan 80 procent ondersteuning. 74 procent zei dat ze zich laten testen als je symptomen hebt.

Bijna driekwart van de respondenten is van mening dat de maatregelen helpen om de verspreiding van het virus te voorkomen, hoewel tweederde de kans op een tweede golf van de epidemie zeer waarschijnlijk noemt – 6 procent meer dan in de vorige enquête.

Naarmate de afschermingsmaatregelen de afgelopen maand afnamen, nam ook de eenzaamheid onder de inwoners van Nederland af. 46 procent van de respondenten geeft aan zich eenzaam te voelen door de maatregelen, een afname van 24 procent ten opzichte van de eerste enquête in april.

Dinsdag meldde het RIVM dat er in Nederland de afgelopen week bijna duizend nieuwe coronavirusinfecties zijn opgetreden – bijna het dubbele van de week ervoor. Vier experts op medisch gebied hebben donderdag de regering opgeroepen om binnen drie dagen nieuwe maatregelen te nemen om een ​​nieuwe grote uitbraak te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws