15.2 C
Utrecht
zondag, juni 19, 2022

RIVM: Vooralsnog zes mensen met apenpokken in Nederland

- Advertisement -


Tot nu toe zijn alle mensen die besmet zijn geraakt met het apenpokkenvirus mannen die seks hebben met mannen. Een deel van de mannen is bij het Darklands Festival in België geweest, dat eerder al werd aangemerkt als mogelijke brandhaard. Darklands is een groot fetisjfestival en vond plaats in Antwerpen van 4 tot 9 mei. Het is voornamelijk gericht op de homogemeenschap.

Het RIVM benadrukt dat het apenpokkenvirus zich niet alleen verspreidt via seksueel contact en dat niet alleen de homogemeenschap te maken heeft met het virus. Het instituut blijft nieuwe mogelijke gevallen analyseren samen met het Erasmus MC. Het aantal gevallen kan dus nog oplopen. 


Geen collectieve maatregelen

Ondertussen vraagt de GGD mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat echter om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het RIVM, omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers liet dit weekend ook al weten dat mensen die door contact met een patiënt veel risico lopen een pokkenvaccin aangeboden krijgen. Als de prik binnen vier dagen wordt toegediend, is de kans het grootst dat iemand niet ziek wordt. 

De minister benadrukt ook dat het gaat om de aanpak van individuele gevallen en dat er geen collectieve maatregelen te verwachten zijn. Het apenpokkenvirus is overigens niet heel ziekmakend, zegt het RIVM. De symptomen lijken op die van pokken, maar het ziekteverloop is iets milder.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:


Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws