RIVM: We zetten de rem op “grote toename” van coronavirusinfecties; 30K nog steeds besmettelijk


Nederland slaagde erin de pauzes te doorbreken en mogelijk een dramatische toename van coronavirusinfecties te voorkomen, zegt Aura Timen, de arts die verantwoordelijk is voor de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM. Ze zei “heel blij” te zijn met het overwegend positieve nieuws dat het RIVM meldt in zijn wekelijkse update over de coronaviruspandemie, met name het dalende aantal nieuwe besmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames.

“Het is een positief teken dat we er allemaal in zijn geslaagd om de grote stijging te vertragen”, zegt ze tegen omroep NOS. Ze zei dat ze niet al te optimistisch wilde zijn met de kans dat gevallen in de herfst toenemen.

Het RIVM schatte dat ongeveer 29.600 mensen besmettelijk waren met het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. Vroege gegevens die dinsdag werden vrijgegeven, toonden aan dat nog eens 462 mensen positief testten op het virus.

“We verwachten wel een toename van het aantal gevallen, maar hoe en waar? We zullen moeten afwachten”, zei ze. Timen voegde eraan toe dat mensen zich moeten blijven laten testen op het virus bij de eerste tekenen van koorts of verkoudheid of griepsymptomen, en thuis moeten blijven tot ze hun testresultaten ontvangen.

Nederland keerde terug naar een dalende trend in het aantal patiënten dat in ziekenhuizen voor Covid-19 werd behandeld. Na de verhoging van maandag, de eerste in bijna twee weken, lieten dinsdag zes minder opgenomen patiënten met de coronavirusziekte zien.

“Het aantal opgenomen COVID-patiënten is laag en blijft licht dalen. Dit is een positieve ontwikkeling”, zegt Ernst Kuipers, hoofd van het Nederlandse netwerk van acute zorgverleners.

Er werden 33 mensen op de intensive care behandeld voor Covid-19, een afname van vijf. Nog eens 93 patiënten werden verzorgd buiten de ICU, één minder dan maandag, zei het LCPS voor patiëntencoördinatie.

Het RIVM zei dat er tussen zaterdag en maandag 19 mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen met de coronavirusziekte. In die tijd werden vijf mensen met de ziekte overgebracht naar de intensive care.

Timen zei dat de daling van het aantal ziekenhuisopnames te wijten was aan het feit dat minder oudere mensen besmet raakten met het SARS-CoV-2 coronavirus.

Spring naar toolbar