7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Roadmap heropening Nederland onthuld; Meer economische bijstand gepland

- Advertisement -


De NL Times heeft ook nader ingegaan op het vijffasenplan om Nederland uit de ‘intelligente lockdown’ te halen.

Premier Mark Rutte heeft woensdag een stappenplan opgesteld voor de geleidelijke heropening van de Nederlandse economie in de komende weken en maanden, nu de ernst van de Covid-19 in het land blijft afnemen. Dit plan vereist de voortdurende collectieve medewerking van de inwoners van het land en voor de Nederlandse regering om wijdverspreide coronavirus-tests en meer capaciteit op de intensive care-afdelingen van het land te bieden.

Tegelijkertijd zei hij dat hij wist dat niet iedereen tevreden zou zijn, aangezien veel bedrijven weken, zo niet maanden, in onzekerheid zullen moeten wachten. Om dit te verzachten, hintte hij op de inhoud van het volgende door de regering in te voeren stimuleringspakket. “Ik weet heel goed dat we vandaag ook mensen teleurstellen. Niet alle bedrijven kunnen zich al openstellen. Sommige sectoren moeten echt even wachten. Bij de ontwikkeling van het tweede pakket economische ondersteuning zal extra aandacht worden besteed aan mensen in die sectoren ‘, aldus Rutte.

Rutte sprak het land toe tijdens een persconferentie en kondigde aan dat Nederland in vijf verschillende fasen zal heropenen, waarbij elk een groter aantal sectoren opnieuw in de economie zal introduceren.

Vanaf 11 mei zullen in Phase One bibliotheken en een groot aantal van de nauw contact beroepen heropend worden voor het bedrijfsleven, waaronder kappers, schoonheidsspecialisten, masseuses, diëtisten en ergotherapeuten. Dit wordt op de voet gevolgd door fase twee, die op 1 juni begint, waardoor mensen contactloze buitensporten, bars en restaurants kunnen hervatten om hun terrassen te heropenen, en het openbaar vervoer kan terugkeren naar zijn pre-coronavirusschema op voorwaarde dat dat passagiers tijdens het reizen niet-medische gezichtsmaskers dragen.

De derde fase, die op 15 juni van start gaat, zal naar verwachting het middelbaar beroepsonderwijs opnieuw opstarten. Dit is om de studenten in het mbo-onderwijs de gelegenheid te geven hun examens af te leggen en aan hun praktische cursussen te werken. Het blijft echter onduidelijk wanneer het bredere onderwijssysteem weer opengaat, waarbij Rutte stelt dat de overheid “naar de situatie kijkt en onderzoeken in IJsland en Denemarken “als basis voor hun besluit.

Fase vier en vijf, respectievelijk van start op 1 juli en 1 september, met als gevolg een verdere versoepeling van de beperkingen in Nederland, waarbij groepen tot 100 personen bioscopen, cafés, culturele instellingen, restaurants, kerkdiensten mogen bezoeken , begrafenissen, bruiloften en andere georganiseerde kleine evenementen, evenals contactsporten en bredere delen van de economie die heropenen.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voegde aan de genoemde maatregelen van de premier toe, erop wijzend dat om de toekomstige risico’s van Covid-19 in Nederland te beperken, tests op grote schaal beschikbaar zouden worden gesteld aan iedereen die symptomen van de ziekte vertoonde.

‘Samen met ziekenhuizen gaan we de capaciteit van de ICU flexibel opschalen naar 1.700’, zei hij. Beschikbare capaciteit was van cruciaal belang om de virale verspreiding onder controle te houden, zelfs als wordt aangenomen dat het infectiepercentage zal blijven dalen. Ook cruciaal is de bescherming van de meest kwetsbaren in de samenleving en om de kwaliteit van leven te helpen behouden, zullen mantelzorgers vanaf maandag opnieuw hun taken mogen uitvoeren.

Hij voegde eraan toe dat Nederlanders voorzichtig moeten blijven, ondanks hun hernieuwde nieuwe vrijheden. ‘Het virus is niet weg. Bescherm jezelf en dus elkaar’, waarschuwde De Jonge.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws