Rode Kruis verzamelt meer dan 125.000 medische maskers voor gezondheidswerkers


Na een oproep aan Nederlanders om op vrijdag beschermende kleding te doneren voor gezondheidswerkers, heeft het Rode Kruis in het weekend meer dan 125 duizend maskers, 36 duizend paar beschermende brillen en 500 liter ontsmettingsmiddel ingezameld. De spullen worden ter beschikking gesteld aan zorginstellingen die ze het hardst nodig hebben, zei de hulporganisatie tegen de Telegraaf.

“Het is fantastisch om te zien dat mensen op ons verzoek hebben gereageerd. De mailbox liep vol na het eerste telefoontje voor medische apparaten die nu schaars zijn. Daarna hebben we meteen gebeld om te vragen of het echt om de benodigde spullen gaat en, na een zorgvuldige controle, om af te spreken hoe ze te verzamelen. ”

Het Rode Kruis zei dat het zowel grote als kleine partijen beschermende uitrusting ontving en zelfs ademhalingstoestellen kreeg aangeboden. Veel maskers kwamen van klusjesmannen, die na hun laatste klus nog een verloren doos met geschikte mondmaskers over hadden.

De overheid haalt ook maskers uit het buitenland. Een levering van 690 duizend maskers arriveerde zaterdag op Schiphol – de eerste tranche van miljoenen die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had besteld bij organisaties in China.

Spring naar toolbar