18.3 C
Utrecht
woensdag, juli 6, 2022

Romy van Dongen is nieuwe stadsdichter van Waalwijk: ‘Ik vind het leuk om over mijn stad en dorp te schrijven’

- Advertisement -De gemeente moest op zoek naar een opvolger voor Bowy Schouten. Hij is na zijn verhuizing naar Heusden vroegtijdig gestopt als stadsdichter. Uiteindelijk waren er drie kandidaten om hem op te volgen. Zij hadden een gedicht ingestuurd, met als thema verbinding. 

Uiteindelijk heeft de jury voor Van Dongen gekozen. En daar is ze blij mee. ,,Ik vind het leuk om over mijn stad en dorp te schrijven”, stelt ze. ,,Veel gedichten gaan over kleine thema’s in mijn eigen omgeving. Eén van de onderwerpen die ik belangrijk vind, is duurzaamheid. Dat zal zeker terug gaan komen.”


Quote

Ik heb daar ontdekt dat elke stad een eigen stem heeft. Ik hoop die stem verder te gaan ontwikke­len voor Waalwijk

Romy van Dongen, Stadsdichter Waalwijk

Van Dongen is al langer bezig met dichten. Ze werd door haar lerares Nederland gestimuleerd om met poëzie aan de slag te gaan. Van Dongen is actief lid van DichterbijWaalwijk. Twee van haar gedichten zijn te vinden langs de poëzieroute in Waalwijk: één bij de rotonde in Sprang-Capelle en de ander op het Raadhuisplein in haar woonplaats. Binnenkort wordt nog een gedicht van haar hand aan de route toegevoegd.

 Zesde stadsdichter

Verder is ze lid van de Poetry Circle 013 in Tilburg, waar ze kennismaakt met tal van dichtvormen. ,,Daar heb ik ook ontdekt dat elke stad een eigen stem heeft”, vertelt Van Dongen. ,,Ik hoop die stem verder te gaan ontdekken voor Waalwijk.”

Romy van Dongen is de zesde stadsdichter van de gemeente Waalwijk. Vincent van den Hoven, Hans Branderhorst, Daphne van Breemen, Joep Trommelen en Bowy Schouten ging haar voor.

HET WINNENDE GEDICHT

De stem van de stad

ooit wil ik dirigent worden

de stenen van de stad als een podium

het Wandelpark als een sprookjesdecor

de koeien in de weilanden vormen een loeiend publiek,

omlijst met schapenwolken

als rood fluwelen gordijn

ik zie het zo voor mij

in mijn dromen dirigeer ik

de kerkklokken van de Sint Jan de Doper

een hardloper en fietsbellen op het Halve Zolenpad

de Go scooters die overal en nergens

opduiken als groene kikkers

we bundelen de stad zo

samen tot een koor

neem plaats in de schouwburg

van mijn dromen en luister

alleen hier hoor je

alle stemmen samen in symfonie

komt dat zien

hier worden halve zolen weer heel

de stad als een koor

het klinkt mij

als muziek in de oren

ooit wil ik dirigent worden

maar tot die tijd wieg ik

met de bomen van de Winterdijk

op de stenen van de stad

zachtjes met de melodieën mee

deze stad is als een voorstelling

waar je geen kaartjes voor hoeft te kopen

hier dansen woorden zomaar

door de straten

daar is de stem van de stad

en iedereen doet mee

HET WINNENDE GEDICHT

De stem van de stad

ooit wil ik dirigent worden

de stenen van de stad als een podium

het Wandelpark als een sprookjesdecor

de koeien in de weilanden vormen een loeiend publiek,

omlijst met schapenwolken

als rood fluwelen gordijn

ik zie het zo voor mij

in mijn dromen dirigeer ik

de kerkklokken van de Sint Jan de Doper

een hardloper en fietsbellen op het Halve Zolenpad

de Go scooters die overal en nergens

opduiken als groene kikkers

we bundelen de stad zo

samen tot een koor

neem plaats in de schouwburg

van mijn dromen en luister

alleen hier hoor je

alle stemmen samen in symfonie

komt dat zien

hier worden halve zolen weer heel

de stad als een koor

het klinkt mij

als muziek in de oren

ooit wil ik dirigent worden

maar tot die tijd wieg ik

met de bomen van de Winterdijk

op de stenen van de stad

zachtjes met de melodieën mee

deze stad is als een voorstelling

waar je geen kaartjes voor hoeft te kopen

hier dansen woorden zomaar

door de straten

daar is de stem van de stad

en iedereen doet meeLees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws