17 C
Utrecht
maandag, oktober 3, 2022

Ronaldo’s Coca-Cola snub: sportsterren ‘winnen hun stem terug’

- Advertisement -


Wanneer Cristiano Ronaldo en Paul Pogba Coca-Cola- en Heineken-flessen verwijderden tijdens Euro 2020-persconferenties, toonde het aan dat sportsterren producten van sponsors afwijzen die niet overeenkomen met hun persoonlijke waarden, zeggen analisten.

Ronaldo heeft een gecombineerd publiek op sociale media van ongeveer 500 miljoen volgers, dus als hij spreekt, heeft dat impact.

De 36-jarige Portugese aanvoerder is een fitnessfanaat en maakte duidelijk wat hij vond van de Coca-Cola-fles die voor hem stond, toen hij maandag met de media sprak voor de openingswedstrijd van zijn land tegen Hongarije.

Hij schoof de fles uit het zicht van de camera’s voordat hij in het Portugees zei: “Agua!”, blijkbaar om mensen aan te moedigen om in plaats daarvan voor de natuurlijke keuze te kiezen.

Ronaldo scoorde tweemaal in de 3-0 overwinning tegen Hongarije en werd daarmee de topscorer aller tijden in de geschiedenis van het EK.

De volgende dag maakte de Franse middenvelder Paul Pogba, die moslim is en geen alcohol drinkt, een soortgelijk gebaar door tijdens zijn persconferentie een flesje Heineken-bier te verwijderen. Het feit dat het een alcoholvrije versie was, deed niets af aan de boodschap.

“We bevinden ons in een nieuw tijdperk waarin atleten hun stem lijken terug te winnen. Ze lijken zich nu het recht voor te behouden om te spreken en zich te gedragen op een manier die consistent is met wat ze denken, wat ze voelen, wat hun waarden zijn,” zei professor Simon Chadwick, directeur van het Centrum voor de Euraziatische Sportindustrie aan de Emlyon Business School in Frankrijk.

Ronaldo keurde in het verleden graag zoete frisdranken goed – hij deed zelfs promotiewerk voor Coca-Cola in China in het midden van de jaren 2000 en werkte voor hun rivalen Pepsi.

Maar Chadwick vertelde AFP dat de Portugese superster heel openlijk zei: “Als individu heb ik het persoonlijke recht om verder te gaan met wat ik in het verleden ook heb gedaan.

“Ik heb het recht om mijn mening te veranderen, ik heb het recht om mijn waarden te veranderen, ik heb het recht om bezwaar te maken tegen producten die niet consistent zijn met wat ik ben of wat ik probeer te vertegenwoordigen.”

Het bereik van sociale media geeft dergelijke protesten meer kracht dan ooit tevoren.

“Ik noem het side-swipe activisme,” zei Chadwick. “Of je nu online bent of in de fysieke wereld, als er iets voor je staat dat je niet leuk vindt of dat niet in lijn is met je eigen waarden, zet je het gewoon uit de weg.”

Hoofdpijn voor sponsors

Sommige rapporten suggereerden dat het gebaar van Ronaldo ervoor zorgde dat de aandelenkoers van Coca Cola op een gegeven moment met $ 4 miljard daalde, maar veel analisten zeiden dat de voetballer misschien niet verantwoordelijk was.

Gregori Volokhine, president van Meeschaert Financial Services in New York, zei dat de aandelen van de drankengigant 0,25 procent lager eindigden, in lijn met de algemene dip in de Dow Jones die dag.

“Met een marktwaarde van $ 235 miljard komt dat overeen met iets meer dan $ 500 miljoen. We zouden het niet eens hebben opgemerkt als deze controverse niet was geweest”, zei Volokhine.

Dus wat is de impact voor merken als topsportsterren de producten afwijzen van de sponsors die tientallen miljoenen dollars betalen om geassocieerd te worden met een evenement als Euro 2020?

“Het is te vroeg om te zeggen”, zegt Bertrand Chovet, hoofd Brand Finance Frankrijk.

“Productplaatsing zou tegenwoordig echter genuanceerder kunnen zijn. Maar de spelers profiteren van deze sponsors, dus ze handelen op een enigszins tegenstrijdige manier.”

Coca-Cola en Heineken hebben niet gereageerd op het verzoek van AFP om commentaar, maar UEFA-toernooidirecteur Martin Kallen zei: “De inkomsten van de sponsors zijn belangrijk voor het toernooi en voor het Europese voetbal.”

Chadwick is van mening dat dergelijke protesten een serieuze hoofdpijn voor sponsors zijn.

“Dit vormt een grote uitdaging, omdat de twee uitersten waarschijnlijk de enige weg vooruit zijn voor sponsors. Of je haalt alle logo’s weg of je handhaaft krachtig de contractuele rechten die verbonden zijn aan een sponsorovereenkomst”, zei hij.

Bron: News24

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws