4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Rotterdam geeft alle handhavers bodycams

- Advertisement -


Vanaf volgend jaar rust Rotterdam alle 400 handhavers uit met bodycams. Het Rotterdamse bureau van burgemeester en wethouders heeft hiervoor 250 duizend euro uitgetrokken, een uitbreiding van een experiment dat de gemeente vorig jaar is gestart door 50 handhavers uit te rusten met deze kleine camera’s, meldt de NOS.

Volgens de handhavers die aan het experiment hebben deelgenomen, vergroot de bodycam het gevoel van veiligheid door een preventief en ontkalkende werking. Burgers merken de camera op, of hij nu opneemt of niet, en passen hun gedrag daarop aan. Dit komt mede doordat de camera een knipperend groen lampje heeft, ook als deze niet aan het opnemen is.

De bodycam wordt alleen ingeschakeld als een situatie escaleert of dreigt te escaleren. Zodra een handhaver op de opnameknop drukt, wordt pre-buffering gebruikt om ook de twee minuten voorafgaand aan het indrukken van de knop op te nemen, aldus de uitzender. Deze afbeeldingen worden meestal om de twee minuten overschreven, om de schending van de privacy te beperken, aldus de gemeente Rotterdam.

De gemeente neemt ook andere maatregelen om misbruik te voorkomen. De beelden zijn versleuteld en kunnen alleen worden bekeken door twee ambtenaren van een andere dienst. Het Openbaar Ministerie kan de beelden alleen opvragen bij een strafbaar feit. Beeldmateriaal kan ook worden gebruikt als er een klacht is tegen een handhavingsfunctionaris, of als de burger er zelf om vraagt. Anders worden de beelden na 28 dagen vernietigd.

Tijdens het experiment van vorig jaar werden bodycam-beelden gebruikt als bewijs in ten minste één rechtszaak.

Volgens wethouder Bert Wijbenga van VVD werkt het gebruik van de bodycam in twee richtingen. ‘Het disciplineert de burger. Zijn gedrag wordt minder agressief en hij past zijn taal aan als hij ziet dat de handhaver een bodycam heeft. Maar handhavers weten ook dat ze worden opgenomen en houden daar dus rekening mee.’

Eerder dit jaar kwam Amsterdam ook overeen om een ​​aantal van haar handhavers uit te rusten met bodycams. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei al dat ze uiteindelijk het aantal bodycams wil uitbreiden naar alle handhavers in de stad.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws