6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Ruim 10.000 oudere NL-bewoners zeggen bereid te sterven in nieuwe euthanasiestudie

- Advertisement -


Naar schatting 0,18 procent van alle 55-plussers in Nederland wil een einde aan hun leven maken. Dat zijn iets meer dan 10.000 mensen, volgens een commissie die op verzoek van de overheid na een vol leven euthanasie heeft onderzocht. Meer dan een derde van de ouderen die niet meer willen leven, wil graag hulp bij het beëindigen van hun leven, vonden de onderzoekers, meldt de NOS.

De onderzoekers ontdekten dat de wens om te sterven, zoals die in de studie naar voren kwam, geen vaststaand feit is. Dit verlangen kan verminderen of zelfs verdwijnen als de fysieke, financiële of leefsituatie van de betrokkene verbetert, of als hij zich minder eenzaam of afhankelijk voelt van anderen. Uit het onderzoek bleek ook dat deze groep ouderen met een wens om te sterven “zeker geen gezonde groep” is. Het betreft vooral mensen die zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsproblemen hebben, maar niet ernstig ziek zijn.

Een groot deel van de respondenten geeft aan zelfmoord te willen hebben in huis, zodat ze zelf kunnen bepalen of ze in de toekomst hun leven willen beëindigen. Ruim een ​​derde wil hulp van een arts.

De commissie, onder leiding van Els van Wijngaarden van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, interviewde meer dan 21 duizend 55-plussers en 1.600 huisartsen. Ze bestudeerden ook meer dan 200 euthanasieverzoeken, zowel afgewezen als uitgevoerd. Het doel van de commissie was niet om aanbevelingen te doen, maar om de samenstelling en omvang te bepalen van de groep mensen die niet ernstig ziek zijn, maar die willen dat hun leven eindigt

In 2016 onderzocht een andere commissie onder de vorige regering-Rutte ook het idee van euthanasie aan het einde van een volledig of voltooid leven. De commissie Schnabel concludeerde dat er weinig ouderen zijn die zonder gezondheidsklachten om euthanasie vragen. De meerderheid lijdt aan “een opeenstapeling van leeftijdsgebonden klachten”, wat leidt tot “ondraaglijk en hopeloos lijden”. Dat betekende volgens de commissie dat ze al euthanasie konden aanvragen onder de bestaande regels en dat er geen wetswijziging nodig was.

De D66 pleit al geruime tijd voor euthanasie aan het einde van een vol leven, maar de twee christelijke partijen in de coalitie CDA en ChristenUnie zijn daartegen. Ook de VVD heeft zijn twijfels. De D66 heeft al aangekondigd binnen een paar weken een voorstel voor hulp bij zelfdoding in te dienen voor mensen die het leven moe zijn.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws