14.4 C
Utrecht
zaterdag, september 23, 2023

Ruim 30.000 Nederlanders claimen servicekosten terug van Airbnb

- Advertisement -


Meer dan 30 duizend Nederlandse Airbnb-klanten hebben zich tot schadebureaus en consumentenorganisaties gewend om hun servicekosten terug te eisen van het online verhuurplatform. Dit volgt op een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in maart waarin wordt gezegd dat Airbnb de servicekosten twee keer illegaal in rekening brengt – één keer van de huurder en één keer van de verhuurder, meldt de NOS.

De rechtbank vergeleek de dubbele servicekosten van Airbnb met de verboden dubbele commissiekosten die makelaars soms in rekening brengen voor vastgoedcontracten. De rechter oordeelde dat Airbnb 470 euro servicekosten moet terugbetalen aan de klant die de zaak heeft aangespannen.

Schadebureau Twee Heren BV, die de klant bijstond in de Amsterdamse zaak, had al zo’n 10.000 andere mensen laten inschrijven voor soortgelijke hulp. ‘Het gaat nu al om 2 miljoen euro aan verkeerd betaalde servicekosten’, zei directeur Nicolaas Huppes tegen de omroep. ‘Dagelijks registreren zich zo’n honderd nieuwe mensen.’ Bijna 12 duizend mensen hebben zich aangemeld bij Claim Service Appeal. En consumentenverenigingen Consumentenbond en ConsumentenClaim hebben te maken met ongeveer 9.700 mensen. Tot dusver hebben de claims betrekking op in totaal ruim 5 miljoen euro.

Om te testen hoe andere Nederlandse rechters naar de zaak kijken, heeft Twee Heren nieuwe individuele zaken voorgelegd aan 11 rechtbanken. Beroep heeft ook een nieuwe zaak ingediend. Dit is om extra juridische voorrang op te bouwen voordat ze hun massaclaim indienen. ‘We verwachten de eerste uitspraken binnen drie maanden’, zei Huppes. Consumentenbond en ConsumentenClaim werken aan één massaclaim.

Airbnb maakt zich geen zorgen over de massaclaims, vertelde een woordvoerder aan de NOS. ‘Beslissingen van de kantonrechter in Nederland zijn geen precedent. Dat betekent dat latere rechters niet aan deze beslissingen gebonden zijn’, zei de woordvoerder over de uitspraak van maart. “Bovendien is deze uitspraak in strijd met de uitspraak van de hoogste Europese rechter, die onlangs heeft besloten dat Airbnb geen makelaar is maar een informatiedienst.”

De Europese uitspraak ging over een Franse zaak, maar er is ook steun in andere Nederlandse zaken, aldus Airbnb. “Vorig jaar oordeelde het Gerechtshof Amsterdam dat Booking.com geen makelaar is, maar een online boekingsservice.” Booking.com biedt vergelijkbare services als Airbnb. Volgens Airbnb waren er ook twee ‘vergelijkbare zaken’ bij de rechtbanken van Rotterdam en Utrecht waarin de vorderingen werden afgewezen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws