8.7 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

Rusland verbiedt vertoning van Paul Verhoeven-film over lesbische non

- Advertisement -


Rusland kent strenge regels voor het vertonen van films en series, met name met betrekking tot religie en homoseksualiteit. Sinds 2013 is het verboden om “niet-traditionele seksuele relaties te propageren”. Onlangs werd de vertoning van de Roemeense film Bad Luck Banging or Loony Porn eveneens tegengehouden, omdat de titel te provocatief zou zijn. Nadat de titel was aangepast, mocht de film alsnog worden vertoond.

Desondanks zijn de meeste (westerse) films waarin lhbti-personen en -relaties aan bod komen wel te zien in Russische bioscopen en via streamingdiensten, zegt NOS-Ruslandcorrespondent Iris de Graaf. “Maar wellicht vond het ministerie van Cultuur deze film te ver gaan, vanwege de combinatie van zowel lhbti als religie.”

De macht van de Russisch-orthodoxe kerk is de afgelopen jaren groter geworden, zegt De Graaf. “Rusland wordt conservatiever en de regels strenger. Deze film gaat daar rechtstreeks tegenin.”

Politiek incorrect

Bij de wereldpremière van Benedetta op het filmfestival van Cannes reageerden filmcritici verdeeld op de film van Verhoeven, onder meer omdat de seksscènes te expliciet zouden zijn. Recensenten noemden Verhoeven een “politiek incorrecte provocateur”.

De veelgeprezen regisseur liet destijds aan de Volkskrant weten nooit uit te zijn geweest op een schandaal. Bovendien is het gebruik van een Mariadildo historisch correct, zei hij, omdat vrouwen in de 17de eeuw op de brandstapel belandden wanneer er gebruik was gemaakt van “een instrument”.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws