5.1 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Rusland verspreidt desinformatie over coronavirus in Nederland, zegt de minister

- Advertisement -


Rusland verspreidt desinformatie over het coronavirus in Nederland, zei minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan het parlement. Inlichtingendienst AIVD vond ‘Russische verhalen’ over het virus dat wordt gedeeld in een aantal Nederlandstalige socialemediagroepen, zei ze.

Deze verhalen benadrukken “vermeende Europese verdeeldheid en gebrek aan onderlinge solidariteit tussen landen in West-Europa op het gebied van Covid-19”, schreef Ollongren. Ze voegde eraan toe dat hun bereik buiten de sociale-mediagroepen waarin deze berichten werden gedeeld, beperkt bleef.

De minister heeft niet gezegd in welke social media groepen de berichten zijn gedeeld of welk bewijs de AIVD heeft gevonden van Russische inmenging.

Ollongren zei dat dit soort desinformatie wettelijk niet kan worden voorkomen, omdat het onder beschermde spraak valt, tenzij het de vorm aanneemt van illegale inhoud, zoals kinderpornografie, aanzetten tot haat of het bevorderen van terrorisme. Ze riep internetplatforms en politieke partijen op om transparanter te zijn en de strijd tegen de verspreiding van desinformatie op te voeren.

De overheid kan ook een regelgevende rol spelen om ervoor te zorgen dat mensen begrijpen waar de inhoud vandaan komt en wie deze als advertentie heeft gesponsord, zei de minister.

Volgens Ollongren omringt een overvloed aan informatie het coronavirus, waardoor het voor mensen moeilijk wordt om betrouwbare bronnen en informatie te vinden. Misleidende informatie over Covid-19 circuleert op verschillende manieren, zei ze, met name over het gerucht dat het virus is verbonden met het 5G-netwerk.

“Deze misleidende informatie over 5G heeft mogelijk de afgelopen weken bijgedragen aan de brandstichting van verschillende masten,” zei Ollongren. “De Europese Commissie en gezondheidsorganisatie WHO hebben al benadrukt dat er geen verband bestaat tussen Covid-19 en 5G-technologie en dat virussen niet worden verspreid via radiogolven of mobiele netwerken.”

Op dinsdag heeft koning Willem-Alexander Ollongren herbenoemd in haar oude functie van vice-premier, op aanbeveling van premier Mark Rutte. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees zal niet langer de vice-premier zijn, een functie die hij tijdelijk bekleedde terwijl Ollongren herstelde van een medische procedure.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws