7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Russische internettrollen actief in Nederland: verslag

- Advertisement -


Russische internettrollen probeerden het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden met Twitter-accounts die volgens Twitter gekoppeld zijn aan ’trolling factory’ Internet Research Agency (IRA) in St. Petersburg. Deze accounts plaatsten de afgelopen twee jaar meer dan 900 Nederlandstalige tweets, meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

De krant gebruikte voor haar onderzoek twee archieven, omdat Twitter de betrokken accounts al had verwijderd. Het ene archief is door een anonieme bron naar NRC gestuurd, het andere is te vinden op de website van de Amerikaanse nieuwszender NBC. Samen bevatten de archieven meer dan 200 duizend tweets van ten minste 3.841 IRA-accounts.

Op de dag van de bomaanslagen in Brussel, 22 maart 2016, een tweet met de tekst ‘Pfff dit vindt ik verschrikkelijk‘werd gepost door zes Twitter-accounts, met de hashtags #Islamkills en #IslamIsTheProblem, noemt NRC als voorbeeld. Alle tweets gebruiken exact dezelfde tekst, met exact dezelfde spelling. Vijf van de zes betrokken Twitter-accounts zijn geïdentificeerde IRA-accounts, aldus de krant.

Het Internet Research Agency is verbonden met de Russische regering. Rusland gebruikte volgens de krant gehuurde ’trollen’ om onder meer de verdeeldheid in de Verenigde Staten te benadrukken om zo de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te beïnvloeden.

Vorig jaar waarschuwde minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken voor de Russische invloed in Nederland. Vervolgens kreeg ze kritiek omdat ze dat deed zonder concrete voorbeelden te geven, aldus NU.nl.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws