7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Russische online trollen beïnvloeden discussies over MH17, anti-islam PVV in Nederland: rapport

- Advertisement -


Russische trollen proberen met nepaccounts de Nederlandse discussies op social media te beïnvloeden, meldt De Groene Amsterdammer op basis van eigen onderzoek. Deze trollen tonen steun aan de anti-islam partij PVV en verspreiden pro-Russische informatie als het gaat om de MH17-ramp, aldus het weekblad.

De Groene Amsterdammer onderzocht meer dan drie miljoen tweets die tussen 2012 en begin dit jaar werden geplaatst door ongeveer drieduizend trollen. Hieronder vallen enkele tientallen accounts die Nederlandstalige tweets plaatsen. Vrijwel alle aandacht van de Russische trollen in Nederland gaat naar rechtse stemmen op Twitter, waaronder Telegraaf-columnist Wierd Duk, Metro-columnist Ebru Umar en activist Joost Niemoller.

De PVV kan rekenen op steun van de Russische trollen. De krant vond ongeveer 400 tweets waarin de PVV en leider Geert Wilders werden geprezen en tweets werden gedeeld door PVV-leden als Martin Bosma, Toon van Dijk, Marjolein Faber en Wilders zelf. Andere Nederlandse politieke partijen en politici krijgen volgens de krant weinig tot geen aandacht.

Zo’n drieduizend tweets gaan over de ramp met de MH17, in het Nederlands, Engels, Duits en vooral Russisch. Alternatieve theorieën, zoals er een bom aan boord was of de ramp een valse vlagoperatie was, worden verspreid. Sommige tweets zeggen dat Oekraïne 298 miljoen dollar heeft betaald aan de nabestaanden van de slachtoffers en dat Rusland al onschuldig is bevonden. De rekeningen bevatten ook beschuldigingen tegen Boeing, de fabrikant van het vliegtuig van Malaysia Airlines. Tweets over incidenten rond Boeing, zoals arbeidsgeschillen en rechtszaken, worden massaal gedeeld.

De Groene Amsterdammer vond ook tientallen nep-tweets over demonstraties van Nederlandse Turken tijdens een controversieel bezoek van een Turkse minister in Rotterdam vorig jaar.

Account @AmelieBaldwin wordt als voorbeeld gebruikt. Dit verslag verspreidde rapporten over Sylvana Simons, de D66 en ‘gutmenschen’ – een beledigende naam voor politiek correcte mensen – in het Nederlands. Tegelijkertijd deelde het account ook Filippijnse, Chinese en Griekse tweets. En het accountprofiel beschrijft ‘Amelie’ als een patriottische Amerikaan die het leger en het vuurwapenbezit ondersteunt. Het account is opgeschort door Twitter.

Eerder dit jaar meldde NRC ook dat er in Nederland Russische trollen actief zijn. Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken waarschuwde ook dat Rusland mogelijk probeert het publieke debat in Nederland te beïnvloeden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws