5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Rutte wil doorgaan als premier, maar nog steeds onzeker; Ontspannende Covid-regels waren “angstaanjagend”

- Advertisement -


Minister-president Mark Rutte zei dat hij op het punt stond naar zijn vierde termijn als leider van Nederland te rennen, maar dat hij nog geen besluit had genomen. Rutte zei in het weekend op televisieprogramma Op1 dat hij het “angstaanjagend” vond om de coronavirusmaatregelen in eerste instantie te versoepelen, en voegde eraan toe dat hij voortdurend probeerde op de hoogte te blijven van hoe mensen op de veranderingen reageerden.

Hij erkende enkele beoordelingsfouten, wat suggereert dat zijn regering niet zo snel gezichtsmaskers had moeten afschrijven als een vals gevoel van veiligheid. Met te veel zekerheid werd gezegd, gaf Rutte toe. ‘Het biedt wel wat extra bescherming.’

De premier zei dat de afgelopen zes maanden de ‘meest intense’ van zijn carrière waren. ‘De combinatie van al die intensiteit op het werk met wat mij persoonlijk is overkomen, was echt heel moeilijk’, zei hij, deels verwijzend naar de dood van zijn moeder, en dat zijn werklast en de strikte regels voor bezoek in verpleeghuizen tijdens de pandemie betekende dat hij haar in haar laatste dagen meestal niet kon bezoeken.

Ze stierf bijna twee maanden geleden en het werd pas ongeveer twee weken na haar dood aan het publiek onthuld. Rutte zei dat het stil werd gehouden omdat het van het grootste belang was dat hij gefocust bleef als de Nederlandse politieke leider. ‘Maar wat er in mijn privéleven was gebeurd, maakte het voor mij ingewikkeld’, zei hij. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en Minister van Veiligheid & Justitie Ferd Grapperhaus waren de vertrouweling van Rutte na de dood van zijn moeder.

Zijn kabinet was zich ook terdege bewust van niet alleen de gevolgen voor de gezondheid, maar ook van de economische schade als gevolg van de extreme situatie, en zei dat hij zijn best deed om een ​​evenwicht te bewaren bij het beschouwen van de korte- en langetermijneffecten van het overheidsbeleid. Ook vond hij beslissingen over het sluiten van de horeca bijzonder uitdagend, en erkende dat de overheid kan leren van fouten die zijn gemaakt bij de aanpak van de crisis.

Rutte zei dat duidelijk is geworden dat de zorg op nationaal niveau meer beheer nodig heeft om in Nederland te kunnen voorzien. Hij zei ook dat de regels over de limieten voor passagiers op bussen tegelijkertijd met die voor de luchtvaart en het openbaar vervoer hadden moeten worden versoepeld, een beslissing die de touringcarindustrie extra financiële schade heeft berokkend.

Potentieel herverkiezingsbod voor 2021

Rutte zei dat het uitzonderlijk en een eer was om het land te leiden tijdens de “moeilijke maanden” van de coronaviruscrisis.

‘Het is nog steeds een beslissing voor nog eens vijf jaar van mijn leven. Je zou daar iets langer over kunnen nadenken dan een kwispelende Labrador,’ zei hij. Maar als ik vandaag de beslissing zou moeten nemen, ‘zou ik het doen’, zei hij.

Aan het einde van de zomer maakt hij zijn beslissing bekend. Hij leidde zijn conservatieve VVD-partij sinds mei 2006 en is sinds 14 oktober 2010 politiek leider van het land. Hoewel zijn eerste ambtstermijn van korte duur was en de coalitie na slechts 18 maanden uit elkaar viel, won hij herverkiezing en vormde hij zijn tweede Kabinet dat de volledige vier jaar bleef.

Als leider van zijn derde kabinet met grote steun van het publiek na de behandeling van de gezondheidspandemie door de regering, zou de coalitie waarschijnlijk intact blijven tot de volgende parlementsverkiezingen. Op 17 maart 2021 gaan de mensen naar de stembus om nieuwe leden van de Tweede Kamer te kiezen.

De resultaten van zullen bepalen wie het kantoor van de premier bekleedt en de samenstelling van hun kabinet.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws