4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

‘S Werelds eerste 3D-geprinte fietsbrug geopend in Noord-Brabant

- Advertisement -


In Gemert, Noord-Brabant is dinsdag de eerste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld geopend. Het is gebouwd door de Technische Universiteit Eindhoven en BAM Infra, meldt de NOS. “De brug is niet heel groot, maar kwam allemaal uit een printer. Dat maakt hem uniek”, zei Theo Salet van de TU Eindhoven tegen de omroep.

De acht meter lange brug maakt deel uit van de nieuwe Randweg in Gemmert en verbindt de N605 met de N272. Het is gemaakt van voorgespannen en gewapend beton en bestaat uit ongeveer 800 bedrukte lagen die ter plaatse zijn gemonteerd. In de toekomst kunnen die stappen allemaal plaatsvinden tijdens het productieproces, aldus Jeroen Nuijten van BAM Infra. Maar aangezien dit de eerste brug is die op deze manier is gemaakt, wilden de bouwers er extra zeker van zijn dat deze constructief gezond en veilig is.

3D-printen is een spannende nieuwe mogelijkheid voor de bouwsector en is ook milieuvriendelijker. Omdat het precies afdrukt wat nodig is, wordt er minder materiaal gebruikt en is er minder afval. Vaak is het ook goedkoper en sneller dan de traditionele manier van bouwen en zijn er minder voorbereidingen nodig.

Naast deze brug heeft de TU Eindhoven al diverse andere proeven gedaan met bedrukt beton. De universiteit start binnenkort met het printen van huizen in Eindhoven en werkt ook aan het bouwen van grotere bruggen, viaducten en andere betonconstructies met een 3D-printer.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws