7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Scholen en kappers gaan weer open terwijl NL uit de coronavirusvergrendeling verdwijnt

- Advertisement -


Maandag is stap één van het stappenplan van de Nederlandse regering om Nederland uit de intelligente lockdown te halen vanwege het coronavirus. Vandaag kunnen basisscholen, contactberoepen zoals kappers en therapeuten, bepaalde sportclubs en rijscholen weer open.

Acht weken geleden zijn alle scholen in Nederland gesloten. Op maandag kunnen basisscholen gedeeltelijk heropenen. Maximaal de helft van de leerlingen mag per dag naar school. De kinderen hoeven niet 1,5 meter uit elkaar te blijven, maar moeten wel zoveel mogelijk sociale afstand houden van leerkrachten. Op dagen dat kinderen naar school gaan, kunnen ze ook naar naschoolse durf. Dagopvang voor kinderen tot 0 tot 4 jaar en gastouders voor kinderen tot 12 jaar zijn weer open. En ook het speciaal basisonderwijs draait weer op 100 procent.

Niet alle kinderen gaan maandag terug naar de basisschool. Een kleine groep ouders houdt hun kinderen thuis, omdat ze gezondheidsproblemen hebben, of omdat ze het RIVM niet vertrouwen dat hun kinderen veilig zijn, zeiden schoolleiders tegen de NOS. Sommige leraren gaan ook niet meer aan het werk of maken zich daar zorgen over.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat van de 11.307 mensen die ziekenhuiszorg nodig hadden voor Covid-19, er slechts twee tussen de 5 en 9 jaar oud waren en zeven meer tussen de 10 en 14 jaar oud waren. Nog eens 43 kinderen tot 4 jaar nodig ziekenhuiszorg. Samen vormen die kinderen minder dan de helft van een procent van alle Covid-19 ziekenhuisgevallen in Nederland.

De meeste contactberoepen zoals kapsalons, schoonheidssalons, nagelstudio’s en medische contactberoepen zoals diëtisten, masseuses, osteopaten, tandprothetici, acupuncturisten en opticiens kunnen maandag weer hun deuren openen. Er blijven bepaalde voorwaarden gelden, zoals dat er vooraf afspraken gemaakt moeten worden en klanten gevraagd wordt naar coronavirussymptomen. Sociale afstand moet ook zoveel mogelijk worden gehandhaafd, maar het dragen van een masker is niet verplicht.

Kappers zijn verheugd weer aan het werk te kunnen. Een minuut na middernacht opende de eerste kapsalon in Boxmeer, Noord-Brabant. Kapsalon Gijsbers liet klanten bieden op het eerste kapsel. ‘Ik kwam op het idee omdat er altijd geboden wordt op het eerste haringvat. Ik dacht: waarom laten we mensen niet bieden op het allereerste kapsel’, zei eigenaresse Linda Nillesen tegen Omroep Brabant. Wie de eerste knipbeurt na sluiting in Nederland heeft gekregen en hoeveel ze ervoor hebben betaald, is niet bekend.

Mensen in Nederland kunnen vanaf maandag ook meer sporten. Contactloze sporten zoals golf, tennis en zwemmen in binnenzwembaden zijn weer toegestaan ​​- zolang mensen thuis hun sportkleding aantrekken. Douches en kantines bij sportfaciliteiten blijven gesloten. Nederlanders mogen ook weer buitensporten, zolang ze maar 1,5 meter uit elkaar blijven. Deze sociale afstandsmaatregel is niet van toepassing op kinderen tot 12 jaar. Sportwedstrijden zijn nog steeds verboden.

Andere maatregelen die op maandag zijn versoepeld, zijn onder meer dat 25 verpleeghuizen weer opengaan voor bezoekers, waarbij één bezoeker per bewoner is toegestaan. Die bezoeker moet altijd dezelfde persoon zijn. Maandag gaan de bibliotheken weer open. En partners mogen hun zwangere partner opnieuw vergezellen naar doktersbezoeken en echo’s.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws