-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Scholen in grote Nederlandse steden verlaten steeds vaker blackface Zwarte Piet

- Advertisement -


Basisscholen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de gemeenten om hen heen gebruiken bij het Sinterklaasfeest steeds vaker Pieten met roetvlekken op hun gezichten, in plaats van de traditionele blackface Zwarte Piet, blijkt uit een overzicht van ruim 580 scholen van DUO Onderwijsonderzoek & Advies, meldt NU.nl.

Volgens het onderzoek gebruikt 69 procent van de basisscholen in de drie grote steden Schoorsteenpieten, tegenover 49 procent van de scholen in de regio ‘overig Noord- en Zuid-Holland en Utrecht’. In de overige regio’s gebruikt slechts 16 tot 20 procent van de basisscholen Schoorsteenpieten bij hun Sinterklaasvieringen.

Basisscholen in de drie grote steden zullen ook minder vaak blackface Zwarte Pieten gebruiken dan scholen in andere gebieden. 47 procent van de scholen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft traditionele blackface Pieten bij hun Sinterklaasvieringen, tegenover 71 procent in de regio ‘overig Noord- en Zuid-Holland en Utrecht’ en 90 tot 93 procent in de andere regio’s.

Er is ook een duidelijk verschil tussen openbare scholen en confessionele scholen. Grotere scholen met meer dan 200 leerlingen gebruiken vaker Schoorsteenpieten dan kleinere scholen.

In totaal gebruikt 30 procent van de Nederlandse basisscholen nu Schoorsteenpieten, ‘al dan niet gecombineerd met andere Pieten’, aldus DUO. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws