7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Sinterklaas toont dit jaar alleen “Schoorsteenpieten”

- Advertisement -


Het Sinterklaasjournaal zal dit jaar alleen ‘Schoorsteenpieten’ bevatten met roet op hun gezicht, zei omroep NTR in een verklaring op haar website. Hoe zwart de gezichten van de Pieten zullen zijn, blijft vaag. De hoeveelheid roet op hun gezicht hangt af van hoe vaak ze door de schoorsteen zijn gegaan, zei de omroep.

In de verklaring behandelde NTR een aantal vragen over Sinterklaas ‘nationale aankomst in Zaanstad op 17 november en zijn controversiële helper Zwarte Piet. Over de vraag hoe de Pieten eruit zullen zien in de populaire kindershow, zei NTR:

‘De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Afhankelijk van hoe vaak de Piet door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht. De handschoenen en panty’s van de Pieten zijn niet zwart, maar op maat gemaakt naar de kleur van de Pieten suite. Het haarstuk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, gekruld, recht tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorbellen. “

Het Sinterklaasjournaal wordt beschouwd als een leidende stem over hoe de controversiële helper van Sinterklaas eruit zal zien tijdens de vieringen. Veel gemeenten kijken naar de show voor begeleiding bij het omgaan met Zwarte Piet. De afgelopen jaren is er in Nederland veel gediscussieerd over het al dan niet veranderen van Zwarte Piet. De ene kant van het debat ziet het blackface-karakter als een racistisch stereotype en een symbool van slavernij, de andere kant beschouwt hem als een belangrijke Nederlandse traditie die beschermd moet worden.

Het Sinterklaasjournaal wordt volgens NTR gemaakt “met respect voor traditie en met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen”. In de afgelopen jaren veranderde de show geleidelijk het uiterlijk van de Pieten, waarbij de traditionele en stereotiepe gouden oorbellen en grote rode lippen werden weggegooid. De traditionele blackface-make-up wordt ook uitgefaseerd, met de introductie van Chimney Piet. Vorig jaar werd Sinterklaas vergezeld door een “bonte crew van helpers”, waaronder traditionele blackface Zwarte Pietent en Chimney Pieten.

De NTR-verklaring suggereert dat de nationale aankomst van Sinterklaas in Zaanstad ook alleen schoorsteenpieten zal bevatten. “Er is veel overleg tussen de gemeente en NTR over veel zaken en dus ook over de uitstraling van de Pieten. Het is de bedoeling van NTR om de organiserende gemeente jaarlijks zoveel mogelijk op te nemen in de visie van NTR en onze ervaringen zijn positief “, zei de omroep.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws