4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Slechtste verlies op de Amsterdamse beurs sinds 1987; Alle voetbal is geannuleerd

- Advertisement -


De hoogste beursindex die in Nederland wordt verhandeld, leed het grootste eendaagse verlies sinds 1987. De AEX Index, een notering van de top 25 blue chip-aandelen op de Euronext Amsterdam-beurs, verloor donderdag 10,75 procent van zijn waarde.

De index, die bedrijven als KPN, Shell, Philips en de grootste banken van het land omvat, heeft meer dan 31 procent verloren sinds het op 14 februari zijn hoogste punt ooit bereikte, net voordat de coronaviruscrisis Europa trof. De AEX sloot donderdag om 432.10 uur en keerde terug naar niveaus die voor het laatst werden gezien in oktober 2016.

Bedrijven die op de dag het slechtst presteerden, zijn onder meer commercieel vastgoedontwikkelaar Unibail-Rodamco-Westfield (-21,61%), Aegon (-21,58%), ABN Amro (-21,25%), ING (-19,37%) en ArcelorMittal (- 18,51%).

De AEX-index verloor ongeveer 12 procent op Black Monday, 19 oktober 1987, toen de markten in New York een enorme crash leden.

De Index opende aan het begin van de handel al vijf procent onder sluiting, nadat de Amerikaanse president Donald Trump een inreisverbod had aangekondigd voor niet-Amerikaanse burgers die vanuit een Schengengebied aan de grens arriveerden. Donderdagochtend begon het gestaag te dalen nadat duidelijk werd dat het Nederlandse kabinet noodbesprekingen aan het voeren was om nieuwe regels op te leggen aan de inwoners van het land.

Al het Nederlandse voetbal is tot en met maart afgelast

De nieuwe regelgeving blijft tot en met 31 maart van kracht. Een van die regels, die alle vergaderingen en evenementen verbood waar meer dan honderd mensen zouden komen, had een grote impact.

In de aanloop naar de aankondiging zijn verschillende evenementen gedurende de dag afgelast en in overeenstemming met de nieuwe richtlijnen heeft voetbalbond KNVB gezegd dat er voor 1 april geen wedstrijden op welk niveau dan ook zullen plaatsvinden. “Dit betekent dat alle wedstrijden in betaald en amateurvoetbal worden uitgesteld tot nader bericht ‘, aldus de KNVB.

Het besluit van de bond komt amper 24 uur nadat de KNVB had gezegd dat alle wedstrijden normaal zouden verlopen. De verandering van hart, zei directeur Eric Gudde, is omdat ook het regeringsbeleid is aangepast.

‘De gezondheid en veiligheid zijn het belangrijkste voor alle betrokkenen’, zei Gudde donderdag. Hij zei dat het herschikken van de evenementen een enorme, gecoördineerde inspanning van de teams, competities, ambtenaren en spelers vereist, en hij riep ook de regeringen en lokale autoriteiten op om hen te helpen.

De vereniging adviseerde amateurclubs om voorlopig niet eens praktijk te houden. Bij het spelen van wedstrijden liet de KNVB weten niet te voorkomen dat teams hun fans in de stadions toelaten.

De Europese voetbalbond UEFA komt dinsdag bijeen om te beslissen of het EK van deze zomer wordt uitgesteld. Verschillende wedstrijden in de vroege ronde stonden op het programma in Amsterdam.

De UEFA heeft later deze maand alle kwalificatiewedstrijden voor teams onder de 17 en onder 19 al geannuleerd. Het Nederlands herenteam schrapte ook de plannen om in vriendschappelijke wedstrijden tegen de Verenigde Staten en Spanje te spelen.

De debatten in het Parlement zijn beperkt tot een handvol parlementsleden

In de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, wordt niet meer voor alle 150 Kamerleden gestemd en gedebatteerd. De toegang tot het debat zal beperkt zijn en de openbare galerij is alleen toegankelijk voor geaccrediteerde journalisten.

Stemmen die gepland zijn voor het einde van de maand, zullen worden ingediend door vertegenwoordigers voor elke politieke factie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws