6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Sociale afstand betekent meer schermtijd voor kinderen; Zorgen over schoolwerk blijven achter

- Advertisement -


Nu scholen gesloten zijn en ouders thuis werken vanwege het coronavirus, zagen kinderen in Nederland hun dagelijkse schermtijd met ongeveer een uur toenemen. En hoewel de meeste scholen en ouders tevreden zijn over hoe de eerste twee weken van het afstandsonderwijs zijn verlopen, zijn velen volgens twee verschillende onderzoeken ook bezorgd over het achterblijven van kinderen in hun schoolwerk, meldt Het Parool.

Het Netwerk Mediawisjheid ondervroeg ouders over de schermtijd van hun kinderen tijdens de corona-crisis. Zo’n 70 procent van de ouders werkt thuis en zorgt tegelijkertijd voor hun kinderen. Veel ouders zeiden dat ze in deze crisis minder streng zijn over schermtijd. Kinderen tussen de 0 en 6 jaar besteden momenteel ongeveer 2,5 uur per dag aan schermen, vergeleken met 1 uur en 45 minuten per dag vóór de coronaviruscrisis.

Vooral vijf- en zesjarigen zagen hun schermtijd toenemen, van minder dan twee uur tot bijna 3,5 uur. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat ze schoolopdrachten hebben die online moeten worden gedaan. Kinderen bekijken ook meer video’s. Voor de crisis keken Nederlandse kinderen gemiddeld 84 minuten per dag naar video’s, nu is dat 114 minuten per dag. De tijd die aan gamen werd besteed, nam toe van 29 minuten tot 40 minuten per dag.

Bijna 75 procent van de ouders en 88 procent van de schoolleiders zijn tevreden met de eerste twee weken thuisonderwijs sinds de sluiting van de scholen, blijkt uit een peiling van Ouders en Onderwijs en de algemene vereniging van schoolleiders AVS onder 1.148 ouders en 1.028 schoolleiders. Bijna alle scholen, 99 procent, hebben afstandsonderwijs voor hun leerlingen geregeld – meestal online.

Maar zowel ouders als scholen maken zich zorgen dat kinderen achterop raken. 75 procent van de basisscholen maakt zich zorgen dat leerlingen een leerachterstand oplopen en 40 procent van de ouders maakt zich zorgen over de langetermijngevolgen voor hun kind. Ouders maken zich vooral zorgen over het opmerken en melden van betalingsachterstanden en hoe ze deze kunnen inhalen wanneer scholen weer opengaan.

‘Tevredenheid is groot, maar we zien met veel antwoorden dat onderwijs nu voor 10 tot 20 procent van de studenten moeilijker is’, zei Petra van Haren van de AVS tegen Het Parool. Dit kan volgens haar te maken hebben met leerlingen die thuis niet over de juiste apparatuur beschikken, of ouders die hun kinderen niet kunnen helpen. ‘Zo’n crisis maakt dit soort onderwerpen zeer prominent aanwezig’, zei ze.

De gemeente Amsterdam heeft bekend gemaakt dat het lapops en wifi-hotspots ter beschikking stelt voor kinderen die deze spullen niet thuis hebben, zodat ze ook volledig kunnen deelnemen aan afstandsonderwijs terwijl de scholen gesloten zijn.

De maatregelen om scholen, restaurants, musea te sluiten en de instructie om 1,5 meter uit elkaar te blijven, werden aanvankelijk uitgevoerd tot 6 april. Premier Mark Rutte houdt dinsdagavond een persconferentie om deze maatregelen te bespreken. De verwachting is dat ze verlengd zullen worden, waarschijnlijk tot eind april of begin mei.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws