6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Soldaten beschuldigen MP van aanzetten tot haat door burgerslachtoffers bij luchtaanvallen in Irak ‘moord’ te noemen

- Advertisement -


Meer dan 600 soldaten en veteranen dienen een aanklacht in wegens het aanzetten tot haat, belediging en laster tegen de DENK-parlementariër Selcuk Ozturk. De pro-diversiteit parlementariër beschreef de burgerslachtoffers van Nederlandse F-16-luchtaanvallen in de strijd tegen terroristische organisatie ISIS in 2015 als “moord” tijdens een parlementair debat hierover dinsdag, meldt Hart van Nederland.

Advocaat Michael Ruperti dient namens de soldaten en veteranen de aanklacht tegen Ozturk in. Volgens de advocaat beledigde Ozturk piloten van de luchtmacht door te insinueren dat ze moordenaars waren, en zijn verklaringen kunnen extremisten ook doen denken dat wraak gerechtvaardigd is.

Het debat ging over twee luchtaanvallen met Nederlandse F-16’s in Irak in 2015. In totaal kwamen 70 mensen om het leven tijdens een luchtaanval op een munitiefabriek in Hawija. En vier mensen kwamen om bij een luchtaanval op een huis in Mosul. In beide gevallen beschikten de Nederlandse piloten over onvolledige of onjuiste informatie, liet minister Ank Bijleveld van Defensie maandag aan het parlement weten.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer op dinsdag beschuldigde Ozturk voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert van “onderduikende lichamen” door de burgerslachtoffers niet bekend te maken toen ze er in 2015 achter kwam. En hij zei dat de Nederlandse piloten “verantwoordelijk waren voor moorden “.

Kamerpresident Khadija Arib en bijna alle andere aanwezige parlementariërs berispten Ozturk onmiddellijk voor deze verklaringen en vroegen hem zijn woorden terug te nemen. Maar hij weigerde en zei dat de nabestaanden van de slachtoffers ook over moorden spreken.

De DENK-Kamerlid vertelde Hart van Nederland nu dat zijn verklaringen niet goed begrepen werden. Hij wil ‘rechtzetten’ dat hij niet bedoelde dat Nederlandse piloten ‘willens en wetens mensen hebben gedood’. ‘Dat heb ik niet gezegd’, zei hij. Hij probeerde de gevoelens van de slachtoffers te uiten, zei hij. Hij wil graag de piloten ontmoeten en uitleggen wat hij bedoelde, zei Ozturk.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws