-0.8 C
Utrecht
vrijdag, december 1, 2023

Sommige carnavalsfeesten in 2021 werden geannuleerd, andere in de lucht vanwege het coronavirus

- Advertisement -


De activiteiten voor de carnavalsvieringen van volgend jaar zijn onzeker geworden nadat de genoemde festiviteiten afgelopen februari 2021 een superverspreider voor het coronavirus bleken te zijn, met name in de provincie Noord-Brabant, waar de jaarlijkse feesten op grote schaal worden gevierd. Verschillende steden hebben al gepland om hun evenementen voor volgend jaar stop te zetten, waaronder Hoensbroek, Lieshout en Sittard, volgens een bericht op zaterdag in de krant AD.

‘Zoals de situatie nu is, zou je geen grote evenementen willen waarbij mensen dicht bij elkaar staan. Waar ze het ook toestaan, zoals in Amerika, gaat het mis.’ Kleine uitbraken zijn nog steeds heel goed mogelijk, zegt microbioloog Jan Kluytmans, die de overheid heeft bijgestaan ​​als onderdeel van het Outbreak Management Team.

De voorbereidingen voor het grootste vierdaagse festival van Nederland zullen waarschijnlijk nieuwe beperkingen bevatten die zowel bezoekers als artiesten kunnen uitschakelen. Jos Hessels is burgemeester van Echt-Susteren, Limburg, en tevens voorzitter van de Vereniging van Carnavalsverenigingen. Hij vertelde de krant dat er aanzienlijke beperkingen worden voorbereid voor het evenement. ‘Wordt carnaval helemaal geannuleerd? Je kunt carnaval niet annuleren. Dat zal altijd bestaan, net als Kerstmis en Pasen. Maar het zal niet zijn zoals we gewend zijn’, zei Hessels.

Slechts drie keer eerder werd het jaarlijkse evenement ronduit geschrapt: tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en ook na de rampzalige overstromingen in 1953.

Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie: “We hopen op de creativiteit en inventiviteit van carnavalsvierders om er op kleine schaal weer een feest van te maken. Het wordt in ieder geval een onvergetelijk carnaval. Ik zie geen optochten en grote gebeurtenissen die momenteel gaande zijn. Dat kan altijd veranderen als er een vaccin is. Dit vaccin wordt voor februari 2021 niet plausibel geacht. “

Hij suggereerde ook de mogelijkheid om alleen feestjes voor kinderen te creëren, om het feestelijke gevoel voort te zetten, terwijl hij ouderen aanmoedigde om te proberen de feestvibe thuis opnieuw te creëren.

Economische zorgen zijn ook in de hoofden van veel politici, zoals de burgemeester van Breda, Paul Depla, die tegen AD zei dat hij niet te snel een beslissing wilde nemen. ‘Afgelopen februari konden we niet bedenken wat we nu hebben meegemaakt. Als je te snel radicale maatregelen neemt, mis je een leuk feestje en een belangrijke economische impuls’, zei hij.

Zoals blijkt uit de Brabantse horeca, die al zwaar is getroffen door de coronaviruscrisis, zei de annulering van het carnaval volgend jaar rampzalige gevolgen. Dit werd geuit door Johan de Vos, cafébaas en woordvoerder van horecavereniging KHN in Breda. Vorig jaar meldde het CBS dat de geschatte omzet van het carnaval 270 miljoen euro was. “Carnaval 2021 is voor ons van levensbelang”, aldus De Vos.

Vanwege de tegenstrijdige standpunten pleitten Hessels en Van de Laar er allebei voor dat regionale gemeenten zouden moeten coördineren op het gebied van regels en beperkingen, waarbij ze zeiden dat het zeer moeilijke problemen zou kunnen opleveren als iets dat eenmaal is toegestaan ​​in een stad in een naburige stad verboden is. Ze vroegen de carnavalsorganisatoren om samen te werken om verdere verwarring onderweg te voorkomen.

Nu de veranderingen waarschijnlijk zijn en sommige partijen al hebben geannuleerd, zei de terneergeslagen carnavalspromotor Eric Elich tegen de krant: ‘Ik ben bang dat carnaval een synoniem wordt voor coronavirus.’ De voormalige nar uit Bergen op Zoom zei: ‘Er zijn mensen die het niet meer durven te vieren.’

Hij voegde eraan toe dat het evenement meer is dan alleen een belangrijk onderdeel van cultureel erfgoed. “Die drang om iets te vieren zit in ons bloed. Het is meer dan bier drinken. Het is cultuur, creativiteit, samenzijn. Carnavalsauto’s waar maanden en maanden aan gewerkt wordt door jong en oud, dat schept een band voor het leven.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws