11.8 C
Utrecht
zondag, juni 4, 2023

Spanje kondigt als eerste land in Europa menstruatieverlof aan

- Advertisement -De Spaanse minister van Gelijke Kansen Irene Montero (Podemos).
Volledig scherm

De Spaanse minister van Gelijke Kansen Irene Montero (Podemos). © AFP

De Spaanse minister van Gelijke Kansen Irene Montero (van de radicaal-linkse partij Podemos) legt de wet volgende week dinsdag voor aan de ministerraad. Volgens het wetsvoorstel zouden vrouwelijke werknemers maandelijks drie tot vijf dagen ziekteverlof krijgen wegens menstruatiepijnen. Ook moeten onder meer scholen en gevangenissen menstruatieproducten, zoals maandverbanden en tampons, gratis aanbieden. Ook de btw op die producten, die nu nog tien procent bedraagt, wordt afgeschaft. 

De overheid wil tevens zwangere vrouwen een maand voor de bevalling verlof te geven. Ook vrouwelijke werknemers die hun zwangerschap willen onderbreken, hebben straks recht op drie tot vijf dagen ziekteverlof. Met de hervorming hebben 16- en 17-jarigen verder geen ouderlijke toestemming meer nodig om de medische ingreep te laten uitvoeren. De voorgestelde wet zal ook strengere regels bevatten rond draagmoederschap, dat in Spanje verboden is.

Hoewel er momenteel nog over de wet wordt onderhandeld, zou Spanje hiermee het eerste Europese land zijn dat vrouwen het recht op menstruatieverlof geeft. Wereldwijd is de maatregel van kracht in een klein aantal landen, waaronder Japan, Taiwan, Indonesië, Zuid-Korea en Zambia. 

Ernstige symptomen 

Volgens de Spaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde heeft een op de drie personen die menstrueren last van ‘dysmenorroe’ of pijnlijke maandstonden. Symptomen kunnen gaan van hevige krampen in de onderbuik tot diarree, ernstige bloedingen, hoofdpijn en koorts. ,,Wanneer het probleem niet medisch kan worden opgelost, vinden we dat de kwestie met een tijdelijke arbeidsongeschiktheid moet worden geassocieerd”, zegt de Spaanse staatssecretaris voor Gelijkheid Ángela Rodríguez (Podemos) in een interview met de krant El Periodico.

,,Het is belangrijk om te verduidelijken wat een pijnlijke menstruatie is. We hebben het niet over een licht ongemak, maar over ernstige symptomen”, klinkt het. ,,Met zulke symptomen mag normaal gezien iedereen ziek thuisblijven. Bij menstruatie zou dat dus ook moeten gelden”, besluit de politica. 

Volgens de Spaanse krant El País moet de hervormingswet de strijd aangaan tegen ‘de stereotypen en mythes die nog steeds over maandstonden bestaan en die het leven van vrouwen belemmeren’.

Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.

Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws