Sterke toename van Nederlandse vakantiegangers die terugkeren met Covid-19; Contactopsporing hapert


Het aantal Nederlanders dat na terugkeer van vakantie positief testte op het coronavirus is de afgelopen week bijna verdubbeld, zegt Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding bij het RIVM, in een briefing over de stand van zaken rond de coronaviruscrisis. in het parlement op dinsdag. “Vorige week waren dat 208 meldingen, nu gaven 408 mensen aan te hebben gereisd”, aldus Van Dissel volgens de liveblogs van NOS en NU.nl op de briefing.

Uit cijfers bleek dat er nog steeds veel infecties plaatsvinden binnen de directe familie – de bron van 60 procent van de nieuwe gevallen was terug te voeren tot het eigen huis van de patiënt. 16 procent was terug te voeren op andere familiebijeenkomsten. Er zijn momenteel 333 actieve Covid-19-clusters in het land, variërend van 3 personen tot 43 geïnfecteerde personen per cluster. Ongeveer 200 clusters bevonden zich in de gezinsomgeving. 54 waren op de werkplek.

Bron- en contactopsporing, waarbij de GGD-gezondheidsdiensten alle mensen traceren en contacteren waarmee een nieuw gediagnosticeerde Covid-19-patiënt nauw contact had om hen te waarschuwen dat ze mogelijk besmet waren, verliep tot vorige week goed, zei Van Dissel. Hoewel hij eraan toevoegde dat hij GGD’s het proces had horen omschrijven als “dweilen met de kraan open”. GGD Amsterdam heeft sindsdien vanwege capaciteitsproblemen zijn bron- en contactopsporing teruggeschroefd en belt nu alleen nog mensen die positief getest zijn. De medewerkers van GGD Amsterdam zijn overwerkt en uitgeput.

Vorige week hebben de GGD’s geen bron- en contactopsporing gedaan voor ongeveer 30 procent van de nieuwe Covid-19-patiënten, zei Van Dissel. De week ervoor werd bij 90 procent van de patiënten bron- en contactopsporing gedaan. Ongeveer driekwart van de door de GGD gebelde contacten had al klachten toen GGD-medewerkers met hen spraken, zei Van Dissel. Dit geeft aan dat het traceren van contacten, in deze huidige vorm althans, te traag kan zijn om “het virus voor te zijn”.

Van Dissel zei dat terwijl het aantal besmettingen toeneemt, het aantal ziekenhuisopnames achterblijft. Volgens hem komt dit deels doordat de mensen die nu besmet raken jonger zijn dan in de eerste golf, waardoor ze minder onderliggende gezondheidsproblemen hebben en minder vaak ziekenhuiszorg nodig hebben. Ziekenhuisopnames zullen toenemen als deze groep jonge patiënten het virus doorgeeft aan hun ouders en grootouders, zei hij.

Spring naar toolbar