13.7 C
Utrecht
vrijdag, mei 20, 2022

Sterke toename zelfmoord onder jongvolwassenen vorig jaar

- Advertisement -


Het aantal jongeren tot 30 jaar dat zelfmoord pleegde was vorig jaar 15 procent hoger dan in 2020. De stijging was het meest zichtbaar onder jongeren tussen de 20 en 30 jaar, meldt de NOS op basis van cijfers uit de Huidige Nederlandse Zelfmoordregistratie. Comité (KANS).

Het totaal aantal zelfdodingen ligt al jaren stabiel rond de 1.800. “Maar onder jongeren is het vorig jaar wel toegenomen”, zegt Renske Gilissen, hoofdonderzoeker bij Zelfmoordpreventie 113 en voorzitter van CANS tegen de omroep. Vorig jaar waren er meer dan 300 zelfmoorden in de leeftijdsgroep van 30 jaar of jonger. “Een stijging van 15 procent. Vooral tussen de 20 en 30 jaar, en vaak mannen.”

Gilissen kan niet zeggen of de maatregelen tegen het coronavirus hebben bijgedragen aan de stijging. “De precieze oorzaak weten we niet. We weten dat het zelden één oorzaak is maar een opeenstapeling van factoren. Mogelijk waren de maatregelen de laatste druppel. Een toekomstperspectief en het ontdekken van de wereld is in die leeftijdsgroep heel belangrijk. zaken die door de maatregelen in gevaar komen.”

Volgens Gilissen is er nog steeds veel terughoudendheid om over zelfmoord te praten. Het wegnemen van de schaamte rond dit onderwerp kan het aantal zelfmoorden helpen verminderen, zei ze. “Pas op elkaar, en vraag of iemand aan de dood denkt. Zeker in deze tijd is het belangrijk dat we op elkaar letten.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws