8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Strandpaviljoens kunnen deze winter niet functioneren, maar kunnen blijven staan: Minister

- Advertisement -


Eigenaars van strandpaviljoenen hoeven aan het einde van het seizoen hun gebouwen niet te ontmantelen, zoals om het jaar, zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maandag in een brief aan het parlement. De hoge kosten voor het afbreken van de gebouwen en de hermontage ervan voor het seizoen van volgend jaar zouden waarschijnlijk veel ondernemers in financiële ondergang brengen vanwege hun beperkte vermogen om dit jaar inkomsten te genereren.

‘Dit verkleint de kans dat ondernemers door de Coronavirus-maatregelen in financiële moeilijkheden komen’, schreef ze. De goedkeuring betekent echter niet dat de bedrijven buiten het seizoen mogen opereren, zei ze. Ze zijn meestal gesloten van november tot februari.

De strandbedrijven verloren van maart tot eind mei een hoog percentage van hun jaarlijkse seizoensinkomen als gevolg van de Covid-19-crisis. Dit omvatte weken met extreem zonnig weer en de Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Pinkstervakantie.

Het opbouwen en afbreken van de bistro’s kan jaarlijks wel 150 duizend euro kosten, zegt Andre Triep, die strandbedrijfseigenaren in Scheveningen vertegenwoordigt. Eind juni waren veel van de bedrijven op koers om slechts 15 procent van hun normale jaaromzet te verdienen. Toen de cafés op 1 juni mochten heropenen, moesten ze hun capaciteit nog steeds verminderen vanwege de fysieke afstandsregels van 1,5 meter.

De Nederlandse horecavereniging KHN deed namens de strandbedrijven een oproep aan minister Ollongren, infrabureau Rijkswaterstaat, de waterschappen en de gemeentevereniging VNG. Ze kwamen allemaal overeen om de ondernemers slechts voor één seizoen vrijstelling te verlenen, met verschillende veiligheidsvoorwaarden.

Hoewel de kustveiligheid voorlopig als veilig werd beschouwd, was het beheer van de kustverdediging nog steeds zorgwekkend, zei de minister. Rijkswaterstaat en de waterschappen willen ‘erosie van de duinen en de duinbasis, schade aan de waterkering en vervuiling van stranden, duinen en zee zoveel mogelijk voorkomen’, stelt ze.

Aansprakelijkheid voor stormschade en vandalisme blijft de verantwoordelijkheid van de ondernemers, zei Ollongren.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws