24 C
Utrecht
dinsdag, mei 17, 2022

Studenten lopen risico op blijvende psychische problemen door lockdown: Psychiaters

- Advertisement -


Gesloten hogeronderwijsinstellingen en scholen voor beroepsonderwijs dreigen jongeren met blijvende psychische problemen achter te laten, zegt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie tegen Trouw. “Ook deze onderwijsinstellingen moeten zo snel mogelijk open”, zegt verenigingsvoorzitter Elnathan Prinsen. De oproep wordt ondersteund door vakbonden voor hoger onderwijs, de universiteiten van Nederland en de studentenvakbond LSVb.

“De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar het is de lockdown die mensen ziek maakt”, aldus Prinsen. Kinder- en jeugdpsychiaters hebben het drukker dan ooit en studenten melden vaker psychische problemen zoals stress, eenzaamheid, angst en depressie. “Ernstige problemen die kunnen leiden tot een psychische stoornis”, zei Prinsen. Psychische stoornissen maken het functioneren in het dagelijks leven moeilijker.

“We weten uit onderzoeken dat driekwart van de psychische stoornissen ontstaat voor het 21e levensjaar. De gemiddelde leeftijd waarop zo’n stoornis begint ligt rond de 18, 19 jaar, precies de leeftijd van scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs, hbo, en universiteit.”

Volwassenen wisten zich over het algemeen mentaal te herstellen van de eerste lockdown, maar voor jongvolwassenen was dat niet het geval, zegt Prinsen tegen de krant. “Ze meldden na de eerste lockdown 1,5 keer zoveel psychische klachten als voorheen”, zegt Prinsen. “Als je dan met meer problemen de volgende lockdown ingaat, stapelen ze zich op.”

Prinsen vindt het hoog tijd dat het kabinet stilstaat bij de langetermijneffecten van de coronamaatregelen. “Onderwijs is een grondrecht. Maar ons onderwijs verkeert al twee jaar in een crisis door de lockdowns.”

Ook hebben studentenverenigingen en onderwijsinstellingen een brief gestuurd naar het Outbreak Management Team waarin ze pleiten voor een zo spoedig mogelijke heropening van het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, meldt het ANP.

“Dat is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van studenten”, aldus de studentenvakbonden, de Vereniging Hogescholen, de Landelijke Jeugdraad en de Universiteiten. “Het dagelijkse contact tussen studenten en met docenten is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van studenten.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws