1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Stuurprogramma’s dagen Uber aan voor transparantie over app-algoritmen

- Advertisement -


Twee Britse taxichauffeurs dagen Uber voor meer duidelijkheid over de algoritmen die de Uber-app gebruikt. Ze willen weten welke beslissingen de algoritmen over hen nemen, zodat ze kunnen bewijzen dat Uber hun werkgever is. De rechtszaak is in Nederland aangespannen omdat het Europese hoofdkantoor van Uber in Amsterdam is gevestigd.

‘Ze willen bewijzen dat Uber daadwerkelijk als werkgever optreedt’, zei Anton Ekker, de advocaat van de twee chauffeurs, tegen de NOS. “Om dat te doen, hebben ze alles nodig wat Uber over hen weet en wat de algoritmen van Uber ermee doen.”

De Uber-app en de bijbehorende algoritmen bepalen welke ritten aan welke bestuurder worden toegewezen. Als de chauffeurs kunnen bewijzen dat deze beslissingen niet onbevooroordeeld en automatisch zijn en Uber dus hun werkgever is, en niet alleen een bemiddelaar tussen klanten die een rit willen en chauffeurs die die rit kunnen uitvoeren, zoals het bedrijf altijd beweert, kunnen ze een pleidooi houden voor meer loon. Uber-chauffeurs worden per rit betaald. Als ze daadwerkelijk bij Uber in dienst zijn, kunnen ze ook worden betaald voor de tijd dat ze wachten op reizen, of de tijd dat ze op weg zijn naar de klant.

Uber-chauffeurs in Nederland klagen ook regelmatig dat ze te weinig betaald krijgen. Het bedrijf dringt erop aan dat de prijzen niet te laag zijn, volgens chauffeurs volgens de NOS zo’n 24 euro per uur. Maar ze moeten nog steeds hun eigen kosten dekken, zoals brandstof en slijtage van hun voertuigen.

Een Britse rechtbank oordeelde eerder dat Uber een werkgever is, en niet alleen een bemiddelaar, in een zaak die is aangespannen door vier Britse Uber-chauffeurs. Een van die vier, James Farrar, staat nu de andere chauffeurs bij in de Amsterdamse zaak. “Als Uber-chauffeurs kunnen zien welke beslissingen de app over hen neemt, kunnen ze voor de rechtbank gemakkelijker bewijzen dat Uber dingen doet die een werkgever doet”, zei Farrar tegen de omroeporganisatie.

Volgens Farrar heeft hij bewijs dat Uber-medewerkers een oordeel over hem hebben uitgesproken en dat dit van invloed was op de ritten die hij daarna ontving. ‘Toen ik bijvoorbeeld eens een rit weigerde omdat die te ver weg was’, zei hij. Dat maakt Uber volgens hem meer dan een neutrale bemiddelaar voor ritten.

Volgens de Europese privacywet kunnen inwoners van EU-landen de informatie opvragen die bedrijven en organisaties over hen hebben, evenals details over wat er met die gegevens gebeurt. Dit betekent dat bedrijven moeten laten zien hoe met hun gegevens wordt omgegaan en of er beslissingen worden genomen op basis van die gegevens. Volgens Farrar ontvangen Uber-chauffeurs die deze gegevens opvragen, in ruil daarvoor alleen verwarrende e-mails.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws