-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Symposium laat zien hoe technologie mensen met een handicap kan helpen bij het vinden van werk

- Advertisement -


Een symposium dat vorige week in Amersfoort werd gehouden, toonde technologische oplossingen die mensen met een arbeidsbeperking kunnen helpen bij het vinden en behouden van een baan. Het symposium omvatte technologieën variërend van een augmented reality-app die mensen met een lichte verstandelijke beperking precies kan laten zien hoe de scheepsschroefas moet worden gedemonteerd en gerepareerd, tot een exoskelet waarmee gebruikers met een lichamelijke beperking hun ledematen kunnen bewegen en hun kracht kunnen vergroten, NRC-rapporten.

Het symposium is gehouden naar aanleiding van twee recente onderzoeken van UWV. In de eerste studie werd gekeken naar acht technologische ontwikkelingen die de arbeidsparticipatie van mensen met fysieke of psychische handicaps zouden kunnen verhogen. In de tweede studie werd gekeken naar vier technologische ontwikkelingen die mensen met een lichte verstandelijke beperking kunnen helpen een plek op de arbeidsmarkt te vinden.

Ton Wilthagen, hoogleraar werkgelegenheid aan de Universiteit van Tilburg, vindt het geweldig dat Nederland nu onderzoekt hoe technologie meer mensen op de werkplek kan helpen, aangezien de gebruikelijke eerste associatie van technologie op de werkplek het verlies van banen is. “Het is goed dat dit thema nu op de kaart wordt gezet”, zei hij tegen NRC. ‘Er moet een versnelling komen van de toestroom van mensen met een arbeidsbeperking op de arbeidsmarkt. Technologie kan daarbij een belangrijke impuls zijn.’

Hij voegde eraan toe dat er meer aandacht moet worden besteed aan de manier waarop de aankoop van dergelijke technologieën aantrekkelijk kan worden gemaakt voor werkgevers. ‘Als iemand met een arbeidsbeperking kan werken met behulp van een exoskelet, bespaar je uiteindelijk op zorgkosten en een uitkering. Maar nu is het de werkgever die minimaal 40 duizend euro moet investeren.’ Wilthagen denkt dat het UWV zo’n exoskelet misschien zou kunnen subsidiëren met bijvoorbeeld het bespaarde belastinggeld en de winst die wordt gemaakt omdat mensen die werken minder afhankelijk zijn van gezondheidszorg dan mensen die dat niet kunnen, zei hij tegen de krant.

Nederland telde in 2015 1,7 miljoen mensen in de werkende leeftijd – tussen 15 en 75 jaar – die niet konden werken vanwege een langdurige ziekte, aandoening of handicap, blijkt uit cijfers van het CBS. Slechts 29,3 procent van de mensen met een handicap in Nederland heeft een betaalde baan.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws