6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Tamara van Ark neemt het over als nieuwe minister van Medische Zorg

- Advertisement -


Koning Willem-Alexander heeft Tamara van Ark officieel beëdigd als minister van Medische Zorg en Sport. Haar vroegere functie als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt overgenomen door Bas van ’t Wout, die donderdag ook werd beëdigd door de koning. Beiden zijn lid van de VVD.

Van Ark volgt Martin van Rijn (PvdA) op, die drie maanden de functie bekleedde nadat zijn voorganger Bruno Bruins wegens uitputting moest aftreden. Van Ark bedankte woensdag haar voorgangers Bruins en Van Rijn en zei dat ze ‘fantastisch werk hebben geleverd om Nederland door een gezondheidscrisis te leiden’, aldus de NOS. Ze zei dat haar belangrijkste focus nu zal zijn om erachter te komen wat er beter kan als er een tweede golf van het coronavirus is.

Van Rijn kwam op persoonlijke titel in het kabinet. Het is hoogst ongebruikelijk dat een lid van een oppositiepartij in het kabinet wordt benoemd, en in dit geval gebeurde dit vanwege de coronaviruscrisis. Van Rijn heeft ervaring in het veld, opgedaan door zijn functie als staatssecretaris van Volksgezondheid in het vorige kabinet en daarvoor jarenlang als ambtenaar bij het ministerie werkzaam geweest. Hij had op het hoogtepunt van de crisis te maken met een gebrek aan beschermingsmiddelen en een dreigend tekort aan ICU-bedden.

Van Rijn zei bij zijn afscheid dat deze crisis zowel een sprint als een marathon is. ‘We zitten nog in de marathon, maar ik heb er alle vertrouwen in dat Tamara van Ark en de rest van het kabinet het tot het einde zullen leiden’, zei hij. Van Rijn bekleedde tijdelijk de functie van minister, alleen om de ergste crisis te doorstaan.

Premier Mark Rutte sprak vrijdag in de Ministerraad zijn waardering uit voor Van Rijn. “Collega’s waarderen echt wat hij deed, hoe hij er midden maart in sprong. En de bijdrage die hij leverde om de coronaviruscrisis zoveel mogelijk te beheersen. En ik sprak daar ook mijn grote waardering uit, mijn grote dank aan Martin. Echt bijzonder dat als je belt en zegt ‘we hebben je nodig’, zegt de man ‘oké, ik kom eraan’. Dat zijn altijd mooie momenten. ‘

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws