-0.8 C
Utrecht
vrijdag, december 1, 2023

Taxichauffeurs protesteren in Amsterdam tegen Uber

- Advertisement -


Tientallen taxichauffeurs in Amsterdam kwamen protesteren tegen het Uber-platform voor het delen van betaalde ritten. De chauffeurs verzamelden zich woensdag op het NDSM-plein in Amsterdam, boos over de lage tarieven van de alternatieve taxiservice en het grote aantal chauffeurs dat volgens de demonstranten hun georganiseerde handel verpletterde.

Vervolgens begaven ze zich als een groep vanaf de zijkant op Amsterdam Noord vlakbij de Berlagebrug in Amsterdam Oost. De chauffeurs werken met geautoriseerde taxibedrijven met een vergunning van de stad, maar velen van hen zeiden dat ze ook met Uber werken als een noodzakelijk kwaad om hun leeglopende inkomsten te vergroten.

Een chauffeur vertelde de omroep AT5 dat ze zonder de ride-sharing-service gemakkelijk twee uur doelloos rond Amsterdam zouden kunnen rijden zonder een tarief op te halen. ‘De meesten van ons vullen alleen de hiaten in met Uber. Alleen rijden voor Uber-rijden? Dat zal je niet redden’, zei een ander.

Tijdens een recente werkdag van 11 uur zei chauffeur Yassin dat hij een schijntje verdiende voor Uber. ‘Ik heb een paar mooie reizen gemaakt, waaronder twee ritten naar Schiphol. Maar meestal waren het korte ritten, van het stadscentrum naar Amsterdam Zuid en Amsterdam Oost’, vertelde hij de Parool. ‘Na aftrek van kosten, belastingen en de commissie die Uber in rekening bracht, had ik geen 60 euro over.’

Uber Benelux-directeur Maurits Schönfeld zei dat zijn bedrijf meer informatie wilde om het probleem aan te pakken. “We herkennen onszelf niet in het beeld dat wordt geschetst. De overgrote meerderheid van onze chauffeurs rijdt minder dan 30 uur per week op ons platform,” vertelde hij aan AT5.

De Parool sprak ook met een chauffeur die Uber ook beschuldigde van het slaven van lonen, omdat hij slechts vijf euro per uur binnenhaalde. Hij zei dat hij met het platform moest blijven werken omdat hij de dienst gebruikte als middel om het voertuig te leasen.

‘Als de overheid een maximumtarief kan vaststellen, kunnen ze ook een minimumtarief opleggen’, zegt Ruud Lagerwaard, een advocaat van de taxibranche van TTO Taxistad, tegen de krant. “Zoals het nu is, gaan we richting het einde van de taxi-industrie in Nederland.”

De Amsterdamse politicus Numan Yilmaz was behoedzaam optimistisch dat de twee partijen met elkaar spraken. Yilmaz stond echter stevig aan de kant van de chauffeurs toen ze hen aanspraken bij de Berlagebrug. ‘We weten dat andere politieke partijen het platform steunen, maar dat doen we niet. We spreken ons uit tegen dit onrecht. We staan ​​naast u’, zei Yilmaz.

De spanningen rond Uber in de Amsterdamse taxi-industrie lopen al maanden op. De taxichauffeurs noemden een reeks dodelijke ongevallen als een andere belangrijke reden voor hun protest. Ze beweren ook dat er door de aanwezigheid van Uber nu te veel taxichauffeurs in Amsterdam zijn. Volgens de laatste schattingen bedroeg het aantal taxichauffeurs ongeveer 8000.

De Amsterdamse chauffeurs zouden geïnspireerd zijn door een succesvol protest tegen Uber door de taxichauffeurs in Barcelona. Als gevolg van die protesten werd een regel geïmplementeerd dat Uber-ritten een uur van tevoren in het stadscentrum van Barcelona moeten worden besteld.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws