7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Teachers Union keert de koers om; Vernieuwingen roepen woensdag op tot nationale staking

- Advertisement -


De grootste vakbond van onderwijswerkers in Nederland wil nu dat haar lidmaatschap woensdag deelneemt aan een landelijke staking van leerkrachten, nadat haar voorzitter tot aftreden was gedwongen. De staking werd vrijdag afgeblazen door vakbondsvoorzitter Liesbeth Verheggen, nadat het kabinet, onder leiding van premier Mark Rutte, zich ertoe had verbonden om 460 miljoen euro extra uit te geven om de lonen van leraren en de werkdruk te helpen verbeteren.

‘Afgelopen vrijdag zijn de vakbonden, werkgevers en minister [Arie] Slob heeft een convenant ondertekend waarin de regering heeft beloofd 460 miljoen euro in onderwijs te investeren. Er was grote woede onder de AOb-leden omdat een aanzienlijk deel van dit geld eenmalig was ‘, zei de vakbond in een verklaring met de titel’ De staking van 6 november zal plaatsvinden ‘.

Veel leraren en vakbondsleden waren ontevreden en waren het zeer oneens met het besluit dat de nationale regering zich moest inzetten voor jaarlijkse uitgaven voor hoger onderwijs, in plaats van systemische problemen aan te pakken met uitbetalingen ineens. Het tekort aan leerkrachten treft nu tot 40 procent van de landelijke scholen, zei de AOb vorige week.

Verheggen kondigde zondag haar plotselinge en onmiddellijke ontslag aan naar aanleiding van wat de omroeporganisatie NOS zei: een gespannen bijeenkomst van leiderschap in noodsituaties op het hoofdkantoor van AOb in Utrecht.

“De beslissing moest die vrijdagmiddag worden genomen en dat ging te snel”, zei Verheggen in een verklaring van AOb. Ze zei dat ze het niet had moeten ondertekenen, maar dat ze het had moeten indienen bij een AOb-commissie en had gevraagd om input voor het lidmaatschap. ‘Daarom heb ik nu besloten af ​​te treden als voorzitter van de AOb.’

Het was nog onduidelijk of AOb legaal mocht deelnemen aan een staking, aangezien Verheggen een overeenkomst tekende waarin stond dat dit niet zou gebeuren, aldus de NOS. De omroep zei dat de vakbond op zoek was naar een legale weg uit de overeenkomst.

Het ontslag van Verheggen komt een dag nadat ten minste één andere organisatie die leraren vertegenwoordigt, Leraren in Actie, heeft beloofd door te gaan met de staking.

De staking van 6 november omvatte naar verwachting alle leraren in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs, met steun van sommigen in het hoger onderwijs. Veel stakende werknemers werd gevraagd om tijd achter de computer door te brengen en een openbare oproep te doen voor hun eisen van collectieve arbeidsovereenkomsten op sociale media.

De leerkrachten namen vorig schooljaar ook deel aan een eendaagse staking. Hun vraag naar substantiële stijgingen in onderwijsuitgaven werd grotendeels genegeerd tijdens de presentatie van de kabinetsbegroting in september en het daaropvolgende parlementaire debat.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws