6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Teams dreigen Nederlandse voetbalbond aan te klagen: Geen promoties in seizoen afgebroken

- Advertisement -


Met rapportage door Jamie de Geir.

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft verschillende controversiële beslissingen genomen om het seizoen 2019-20 af te sluiten, voortijdig afgebroken door de wereldwijde gezondheidscrisis. De bond heeft er vrijdag voor gekozen om twee teams uit de Eredivisie niet te degraderen, noch om twee teams uit de Eerste Divisie te promoten. Het veroorzaakte ook woede bij één club over de manier waarop het het komende seizoen uit de Europese voetbalcompetitie werd geschrapt.

De KNVB liet het aan een stemming van 34 voetbalclubs over na een bijeenkomst op vrijdagmiddag, zonder duidelijke meerderheid voor of tegen promotie en degradatie. Zo heeft de KNVB ervoor gekozen de betrokken teams voor het volgende seizoen te bevriezen.

Dat betekent dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk in de Eredivisie blijven, terwijl SC Cambuur en De Graafschap hun kans wordt ontzegd om uit de Eerste Divisie te stappen. De Amsterdamse club Ajax, die bovenaan de Eredivisie-tafel stond, krijgt ook geen landskampioenschap.

Het speelt echter wel in de groepsfase van de Champions League, samen met het huidige tweede team AZ Alkmaar. De plaatsen in de Europa League gaan naar Feyenoord, PSV en Willem II, hoewel de laatste 25 wedstrijden speelde, terwijl de rest van de tafel 26 keer speelde. Die beslissing was bijzonder moeilijk voor FC Utrecht, dat in de Europa League zou zijn gegaan in de plaats van Willem II als het de bekerfinale tegen Feyenoord had gewonnen. De finale zou op 19 april plaatsvinden.

Woede over het niet krijgen van een kans op topspel

‘Ik spreek nu vanuit mijn eigen emoties. Maar zo laat ik het niet “, zegt Henk de Jong, manager van SC Cambuur in Leeuwarden, in een interview met de NOS.” Dit kan gewoon niet. Ik zou dit aan de beste advocaten overlaten. ‘

De directeur van Cambuur, Ard de Graaf, zei dat zelfs als er maar de minste kans is op een succesvolle rechtszaak, ze ervoor moeten gaan. “Voor ons staat promotie naar de Eredivisie gelijk aan het voetballen van Ajax in de Champions League.”

Cambuur leidde sinds oktober de Eerste Divisie, dit jaar bekend als de Keuken Kampioen Divisie. Het team was op weg om een ​​kans te krijgen om opnieuw de Eredivisie binnen te gaan voor het vierde stuk in de teamgeschiedenis, vier jaar geleden gedegradeerd.

Daarom zei De Jong: ‘Dit is de grootste schande in de geschiedenis van de Nederlandse sport.’

Woede over de manier waarop de KNVB de stemming heeft afgehandeld

Even boos was Hans Martijn Ostendorp, de directeur van De Graafschap, die speelt in Doetinchem, Gelderland. De ploeg kaatste heen en weer tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie, nadat ze de afgelopen vijftien jaar vijf keer was gepromoveerd en gedegradeerd.

Hoewel de KNVB aanvankelijk stemde met de 34 clubs die teams hebben in de twee competities, heeft de KNVB uiteindelijk de stemming terzijde geschoven. Zestien clubs hadden voor gestemd om twee teams te promoten en twee teams te degraderen, negen clubs stemden tegen. De andere negen clubs onthielden zich van stemming. Bij meerderheid van stemmen zei de KNVB dat de beslissing op haar schouders rustte.

Ostendorp zei dat hij erg overstuur was door de manier waarop de beslissing werd genomen en dat er geen uitleg werd gegeven voor het plan van de voetbalbond. ‘Ik ben echt heel intens boos. Ik ben ongelooflijk boos’, zei hij.

Het management van het team is van plan om in het weekend te hergroeperen en zal vervolgens hun opties uiteenzetten om te beslissen hoe ze het beste verder kunnen gaan.

‘Ik vind dit schandalig’, zei Ostendorp in een video op het Twitter-account van het team.

Woede over het feit dat je uit het Europese spel wordt gehaald

Omdat FC Utrecht uit de wedstrijd in de European League werd gehaald, dreigde hij vrijdag ook met gerechtelijke stappen. Het team vond het “onaanvaardbaar” dat de prestaties van het team in de bekercompetitie “volledig genegeerd” werden door de KNVB. “FC Utrecht heeft net zo veel recht op dit ticket als mede-bekerfinalist Feyenoord – en des te meer omdat het meer bekerwedstrijden heeft gewonnen dan Feyenoord – wat niet is meegenomen in de presentatie van de beslissingen vandaag”, aldus de ploeg in een verklaring .

Het team zei ook dat zijn positie op de Eredivisie-tafel ook zijn plaatsing in het Europa League-voetbal zou moeten rechtvaardigen. “FC Utrecht staat aan het einde van de competitie op positie zes van de Eredivisie, maar de club heeft minder dan nummer vijf gespeeld, Willem II. In de toelichting heeft de KNVB geen woord gesproken over het feit dat FC Utrecht heeft een wedstrijd minder gespeeld dan Willem II en zou de Tilburgse ploeg met winst winnen in het klassement. Dan heeft FC Utrecht hetzelfde aantal punten, maar een veel groter doelsaldo, meer gescoorde doelpunten en een beter wederzijds resultaat. “

FC Utrecht beschuldigde de KNVB van ondoorzichtig en oneerlijk te zijn in haar beslissing, en liet doorschemeren dat zij ook een zaak tegen de KNVB zou vervolgen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws