6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Terrorisme, klimaatverandering, cyberaanvallen bovenop de officiële Amsterdamse risicobeoordelingslijst

- Advertisement -


Terrorisme, cyberaanvallen en klimaatverandering zijn nieuwe zorgen bovenop de officiële risicobeoordeling voor Amsterdam en de omliggende gemeenten. Veiligheidsbureau Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft sinds de vorige risicobeoordeling in 2012 een aantal oudere zorgen laten varen om ruimte te maken voor nieuwe risico’s zoals de gevolgen van terroristische aanslagen, steeds gevaarlijkere stormen door klimaatverandering en het uitvallen van internet door een cyber aanval, meldt Het Parool.

Terrorisme staat bovenop de nieuwe risicobeoordeling van het Veiligheidsbureau. “Voorbereiding op dit type incident is belangrijk, zeker gezien de aantrekkelijkheid van Amsterdam als doelwit”, aldus de beoordeling. Naast de fysieke gevolgen van een terroristische aanslag, wordt bij de beoordeling ook rekening gehouden met de onzekerheid die een aanslag bij bewoners oplevert. Een terroristische aanslag tast het uiteindelijke veiligheidsgevoel ernstig aan, en het veiligheidsbureau ziet dit als een ernstige zorg.

In de risicoanalyse worden geen concrete dreigingen voor een terroristische aanslag genoemd. Daarvoor staan ​​gemeente en hulpdiensten continu in contact met de Landelijk Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Klimaatverandering is ook een toenemend risico. Stormen en extreme regenval als gevolg van klimaatverandering zijn een fenomeen dat volgens het Veiligheidsbureau niet kan worden ontkend en niet kan worden genegeerd. Stormen vormen een aanzienlijk risico omdat ze niet te voorkomen zijn, en het duurt relatief kort voordat een storm toeslaat om zich erop voor te bereiden.

Het falen van de internet-, data- en IT-systemen klom snel op de risicobeoordeling ten opzichte van 2012. Waar in de vorige risicobeoordeling alleen rekening werd gehouden met het falen van deze systemen door een storing, wordt bij de nieuwe beoordeling ook rekening gehouden met cyberaanvallen. Internetfalen kan volgens de beoordeling leiden tot grootschalige ontwrichting van de samenleving.

Een bijkomend probleem bij internetstoringen is dat de hulpdienst het probleem niet kan oplossen, anders dan bij een ongeval of brand. Internetproblemen moeten in de eerste plaats worden opgelost door de provider, maar mensen bellen nog steeds het noodnummer 112 als het internet uitvalt. “Bij dergelijke incidenten zijn traditionele hulpdiensten niet de aangewezen ‘first responders’, deze rol ligt meer bij de beheerders van de vitale infrastructuur. Maar traditionele hulpdiensten kunnen worden geconfronteerd met de maatschappelijke impact”, waarschuwt het veiligheidsbureau.

Een ander nieuw, maar kleiner risico bij de beoordeling komt door de vermindering van het aantal verpleeghuizen in de regio. Ouderen wonen nu langer in hun eigen woning, die minder strenge brandveiligheidseisen stellen dan verpleeghuizen. En aangezien ouderen het moeilijker vinden om het huis uit te rennen, neemt het risico op slachtoffers bij brand toe.

Andere problemen zijn uit de lijst verdwenen. In 2012 was het wegzakken van funderingen door bouwwerkzaamheden, zoals de aanleg van de Noord-Zuid metrolijn, een reëel probleem. In 2017 komt het niet voor op de beoordeling. En in dat jaar was het uitbreken van een besmettelijke ziekte dreigender, met de uitbraak van Mexicaanse griep van vijf jaar geleden nog vers in het geheugen van iedereen. Maar sindsdien heeft het probleem veel aandacht gekregen en daarmee het risico verkleind.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws