5.7 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Terroristische aanslag ‘denkbaar’ zoals dreigingsniveau geldt

- Advertisement -


Hoewel de coronaviruscrisis een grootschalige terroristische aanslag in Nederland minder waarschijnlijk maakt, is de mogelijkheid van een aanslag nog “denkbaar”, aldus de landelijke coördinator terrorismebestrijding en veiligheid NCTV donderdag. Het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland blijft daarmee op 3 van de 5.

De grootste terroristische dreiging voor Nederland komt volgens de NCTV nog steeds van de jihadistische beweging. Een deel van de Nederlandse jihadistische beweging is nog steeds actief en wil een aanslag plegen, soms met concrete plannen. Er zijn twee categorieën jihadisten die bijzonder zorgwekkend zijn, aldus de NCTV. De eerste zijn gevangengenomen jihadisten die elkaar in de gevangenis negatief kunnen beïnvloeden, de andere zijn teruggekeerde jihadisten die gevechtservaring hebben opgedaan bij terroristische groeperingen.

Maar maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, belemmeren ook de bewegingsvrijheid van jihadisten. En een verbod op bijeenkomsten betekent ook dat het voor terroristen moeilijker is om grote groepen aan te vallen. Volgens de NCTV beschouwen islamitische extremisten het coronavirus ook als een goddelijke interventie, waarbij zowel ISIS als al-Qaeda de pandemie een oordeel over het Westen noemen.

Volgens de NCTV zijn extreemrechtse groeperingen in Nederland grotendeels marginaal en geweldloos. Maar er is een mogelijke dreiging van een eenzame Nederlandse extreemrechtse die een aanslag pleegt in Nederland. De aanslag op moskeeën in Christchurch vorig jaar inspireerde verschillende daders wereldwijd, en hetzelfde zou in Nederland kunnen gebeuren, aldus de NCTV.

De NCTV houdt ook andere extremistische incidenten in Nederland nauwlettend in de gaten. De coördinator noemde specifiek de reeks branden op telecommasten in het land sinds begin april. “Tegenstanders richten zich op de regering, die volgens hen de volksgezondheid, het milieu of de privacy schaadt met de uitrol van 5G”, aldus de NCTV.

De klimaatdiscussie zorgt ook voor verdeeldheid in het Nederlandse extreem-linkse landschap, aldus de NCTV. Maar deze beweging in Nederland is “beperkt in omvang en activiteit” en “acties zijn voornamelijk beperkt tot woord in plaats van daad”, aldus de NCTV.

Chinese spionage en rechtse terreur dreigen

Dit komt een week na het verschijnen van een rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarin zij bevestigde dat rechtse terreur en economische spionage door de Chinese regering tot de grootste bedreigingen voor de nationale veiligheid in Nederland behoren.

‘De grootste bedreiging op het gebied van economische spionage is China, dat specifiek cyberactiviteiten belicht’, stelt de AIVD. “Uit onderzoek blijkt dat verschillende Nederlandse topsectoren doelwit zijn of zijn geweest van digitale spionage. De Chinese interesse richt zich op hoogwaardige Nederlandse technologie in verschillende sectoren.”

De aard van de dreiging van China zal naar verwachting in de loop van de tijd veranderen. Volgens het rapport zal China op de lange termijn waarschijnlijk een mondiale technologische dominantie gaan verwerven die dreigt te leiden tot “afhankelijkheid van Chinese technologie voor de rest van de wereld”.

“China’s forse investeringen in nieuwe opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, quantum computing en 5G-communicatie, zullen ertoe leiden dat China marktleider wordt”, stelt de AIVD.

“Op termijn zal deze potentiële afhankelijkheid het Nederlandse bedrijfsleven nog kwetsbaarder maken voor (digitale) spionage en mogelijk ook voor sabotage.”

Naast Chinese spionage is een andere grote bedreiging voor de nationale veiligheid in Nederland de wereldwijde opkomst van rechts-extremisme.

Onder verwijzing naar gewelddadige aanslagen van vorig jaar in de VS, Europa en Nieuw-Zeeland legt de AIVD uit dat de opkomst van rechts-extremisme zich voornamelijk heeft beperkt tot de online sfeer in Nederland. Het rapport waarschuwde echter dat online extremisme de eerste stap kan zijn in de richting van serieuzere extremistische activiteiten, waarbij de rechtse terrorist die in maart vorig jaar 49 mensen in Christchurch in Nieuw-Zeeland heeft gedood, zijn extremistische opvattingen online heeft gecultiveerd.

‘Extreme inhoud kan mensen aanzetten tot radicalisering of zelfs geweld’, zegt het rapport. ‘Nederlanders zijn ook lid van zulke internationale online groepen.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws