4.8 C
Utrecht
dinsdag, november 30, 2021

Terugroepactie tegen gouverneur van Alaska, zegt Hooggerechtshof

- Advertisement -


JUNO, Alaska: Het Hooggerechtshof van Alaska heeft geoordeeld dat stappen om gouverneur Mike Dunleavy terug te roepen kunnen worden voortgezet.

In het bijzonder zei het hooggerechtshof dat de argumenten dat hij zijn taken als gouverneur verwaarloosde en niet geschikt en bekwaam was om in functie te dienen, voldeden aan de wettelijke vereisten om aan kiezers te worden voorgelegd.

De hoorzitting van het Hooggerechtshof was gepland nadat de Alaska Division of Elections het verzoek tot terugroeping had afgewezen, waarin de gouverneur werd beschuldigd van het gebruik van zijn veto op de begroting om druk uit te oefenen op rechters die voor abortusrechten beslisten en overheidsgeld te gebruiken voor partijdige politieke doeleinden.

In hun uitspraak zei het Hooggerechtshof van Alaska dat het verzoekschrift aangaf dat de motivaties van de terugroepcommissie “juridisch voldoende waren en specifiek genoeg om de beoogde officiële eerlijke kennisgeving van de claim te geven.”

De rechtbank voegde eraan toe dat het niet de taak van het hooggerechtshof was om “de ernst van een vermeende grond te beoordelen”, maar dat het de verantwoordelijkheid had om de mensen te laten bepalen of “de beschuldigingen ernstig genoeg zijn om een ​​terugroepingsverkiezing te rechtvaardigen”.

“Elke kiezer in het stemhokje moet beslissen of de beschuldigingen ernstig genoeg zijn om verwijdering uit zijn ambt te rechtvaardigen”, aldus de uitspraak.

Dunleavy was leraar en schoolbestuurder voordat hij in 2018 werd gekozen. Hij heeft nog 17 maanden te gaan.

Hij legde vrijdag een verklaring af waarin hij de beslissing van de rechtbank veroordeelt.

“Het Hooggerechtshof van Alaska heeft vandaag een advies uitgebracht dat een standaardloos terugroepproces creëert, waarbij gekozen functionarissen op elk niveau en over het hele politieke spectrum worden onderworpen aan ongegronde, dure en afleidende herroepingsverkiezingen door hun politieke tegenstanders”, zei hij. “De rechtbank heeft duidelijk gemaakt dat zelfs duidelijk valse beschuldigingen van wangedrag dit proces in gang kunnen zetten, ons verkiezingsproces kunnen ondermijnen en onze gekozen functionarissen ervan weerhouden zich te concentreren op veel serieuze problemen waarmee Alaskanen worden geconfronteerd.”

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws